Dogovorena saradnja Turističke zajednice KS i Privredne komore Istanbula

Predsjedavajući Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, sastao se direktoricom Odjela za turizam Privredne komore Istanbula, Aylin Odabas.

 

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim aktivnostima koje mogu doprinijeti oporavku turizma kao sektora koji je najviše pogođen pandemijom COVID-19 i razvoju i unapređenju turističkih potencijala. Dogovorena je organizacija i održavanje sajma turizma u Sarajevu, čim uslovi i situacija s pandemijom budu dozvoljavali. Događaj ovog tipa, u saradnji s Privrednom komorom Istanbula, zasigurno će biti veliki korak u procesu oporavka turizma i pozicioniranju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine kao poželjnih turističkih destinacija, zaključili su učesnici sastanka.

 

Također je dogovoreno i održavanje zajedničkog seminara u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Odjela za turizam Privredne komore Istanbula, s ciljem razmjene iskustava, pronalaženja efikasnih načina za izlazak iz krize i ublažavanje negativnih posljedica pandemije.

 

Direktorica Odabas naglasila je kako dobro poznaje i razumije situaciju u kojoj se bh. turizam nalazi, te je s odobravanjem prihvatila poziv Turističke zajednice Kantona Sarajevo o proširenju saradnje na svim poljima u svrhu ekonomskog razvoja, jačanja turističke privrede i oporavka turizma u što skorijem roku. 

 

Privredna komora Istanbula je najveća privredna komora u Turskoj i jedna od najvećih i najznačajnijih privrednih komora u svijetu, osnovana još davne 1882. godine, te danas broji više od 420.000 članova.