Najava prvih čarter letova iz Bahreina u Sarajevo

Ambasada Bosne i Hercegovine u Abu Dabiju dostavila je informaciju o tome da u Kraljevini Bahrein već duže vrijeme egzistira i aktivno djeluje bh. centar za trgovinu, kulturnu razmijenu i ekonomski razvoj kao i Asocijacija bahreinsko-bosanskog prijateljstva na čijem čelu su državljani Bahreina Jawad Yousuf Al Hawaj, poslovni čovjek i vlasnik kompanije „ Al hawaj Group of Companies “ i Riyad Yousef.

 

U neposrednim kontaktima i saradnji sa Ambasadom BiH u Abu Dabiju, pomenuta Asocijacija je izašla u susret bh. državljanima u vrijeme pandemije Covid-19 i blokade Bahreina kada su mnogi od njih ostali bez posla i smještaja. Prilikom nedavnog boravka u Bahreinu ambasadora BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerifa Mujkanovića, razgovarano je o mnogim modelitetima saradnje sa firmama u BiH, među kojima je uspostavljanje čarter letova na relaciji Bahrein-Sarajevo u ljetnom periodu. Asocijacija već duže vrijeme pokušava da realizuje navedenu zamisao i sada se nalazi u finalnoj fazi dogovora.

 

Naime, pregovori sa bahreinskom državnom aviokompanijom „ Gulf Air“ su u poodmakloj fazi po pitanju obezbjeđenja čarter letova za Sarajevo. Razgovori između Asocijacije i pomenute aviokompanije su počeli još prije početka pandemije kada je upriličen sastanak sa Zayed Al Zeyanijem, ministrom industrije, trgovine i turizma i predsjednikom Upravnog odbora Gulf Air. Pored zainteresovanih državljana Bahreina za posjetu Bosni i Hercegovini, Asocijacija računa i na blizinu Damama, najvećeg saudijiskog grada i veliku zainteresovanost njenih državljana da putuju u BiH.

 

Iz Ambasade BiH u Abu Dabiju napominju da državljanima Bahreina nije potrebna viza za ulazak u BiH. Prvi letovi iz Bahreina u Sarajevo planirani su u mjesecu maju 2021. godine.