TREBEVIĆ – MAPIRANA PLANINA SA UNAPRIJEĐENOM INFRASTRUKTUROM I SIGURNOSTI

Na radno-konsultivnom sastanku u prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo predstavnici Gorske službe spašavanja Trebević sa predsjednikom udruženja Avdom Miladinom predstavili su projekat unaprjeđenja planinarske, sportske i izletničke infrastrukture na Trebeviću. 

Trebević u posljednjih nekoliko godina nesumnjivo vraća epitet najpopularnijeg sarajevskog izletišta, pogotovo nakon puštanja u rad Trebevićke žičare i predstavlja nezaobilaznu destinaciju građana, posjetilaca i turista glavnog grada Bosne i Hercegovine. 

Bez obzira na godišnje doba ili vrijeme trenutne pandemije, ovo područje je jako posjećeno jer predstavlja oazu čistog zraka i mjesto bijega iz gradskog područja koje posljednjih godina evidentira visok nivo zagađenosti zraka.

Imajuću u vidu navedeno uz tendenciju rasta posjetilaca Trebevića, pokrenut je ovaj projekat kako bi unaprijedili postojeću infrastrukturu, te time dali doprinos  promociji aktivnog turizma pružajući posjetiocima priliku da slobodno vrijeme provedu u prirodi i sigurnom okruženju, što svakako doprinosi i pozitivnom učinku na njihovo zdravlje. 

 

Faza digitalnog mapiranja planinarskih staza je već krenula kao neophodna osnova za izradu besplatne mobilne aplikacije koja bi bila dostupna svim zainteresiranim korisnicima a koja će biti funkcionalna i u offline modu. U slučaju da dođe do situacije za pružanje neophodne pomoći na planini omogućilo bi pripadnicima GSS stanice Trebević da brzo lociraju unesrećenog te da u kratkom vremenskom roku pruže adekvatnu pomoć. Ostale aktivnosti projekta podrazumijevaju i adekvatno vizuelno označavanje, klupe/odmarališta te popravku stare i izradu nove ferrate kako bi bila dostupna i atraktivna kako za iskusne penjače tako i za početnike.

U saradnji sa partnerskim udruženjima te uz podršku socijalno odgovornih kompanija i relevantnih institucija, planirana realizacija pomenutih aktivnosti je do početka ljetne sezone ove godine.

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo opredjeljena je za podršku navedenom projektu koji bi ojačao turističku ponudu u Kantonu Sarajevu i novim sadržajima privukao pažnju ljubitelja planine, sporta i prirode. 

 

U cilju bolje i jače buduće saradnje između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja Trebević potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kao temelj i za druge zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.