TIKA i TZKS: Dogovoreno zajedničko djelovanje i jačanje turizma u BiH

Turističku zajednicu Kantona Sarajevo posjetio je Muhamed Unal, koordinator TIKA-e za Bosnu i Hercegovinu, a cilj posjete bila je  međusobna saradnja i koordinacija, o čemu je razgovarao sa predsjedavajućim Povjerenstva Turističke zajednice KS Mufikom Muslićem.

 

Unal je naglasio da postoji interesovanje za zajednički rad u smislu pružanja pomoći Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo da razvije turističke potencijale na temelju dobrog primjera Turske – ta zemlja je počela sa turizmom na obali i ljetovalištima ali je s godinama izuzetno razvila i druge vidove turizma. Podsjetio je da za turistički razvoj pored bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, koje Sarajevo ima, treba ulagati i u kvalitet kadrova koji će pružati što kvalitetnije usluge turistima, te dodao da je u Turskoj prisutna kultura visoko kvalitetne usluge i fokus na mušteriju, što je državu i pozicioniralo među visoko razvijene turističke zemlje.

 

„Za održiv turistički razvoj potrebna su četiri stuba: turistički potencijal, kvalitetna usluga, dolazak turista i njihov sretan odlazak“ – naglasio je Unal.

 

Izuzetno zadovoljan, prvom kako je nazvao historijskom posjetom TIKA-e Turističkoj zajednici KS, predsjedavajući Muslić je potvrdio spremnost za ostvarenje saradnje s agencijom koja predstavlja državu čiji su građani među prvih pet na statističkoj listi turista kada je u pitanju posjeta Kantonu Sarajevo. Naglasio je važnost historijske poveznice Bosne i Hercegovine i Turske, kazavši kako je Osmansko carstvo ovdje ostavilo bogate sadržaje koji su i danas među najzanimljivijim turističkim potencijalima, poput brojnih vjerskih i kulturnih objekata, biblioteka i td.

 

„ Upravo te potencijale želimo približiti građanima Turske, ali im želimo pokazati i netaknute planine i rijeke, te ostala prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine“ – naglasio je Muslić

 

Usaglašeno je da bi trebalo organizirati tematske dolaske turističkih i medijskih djelatnika u obje zemlje, te na taj način razmjenjivati iskustva. Predloženo je da jedan od vidova buduće saradnje bude sufinansiranje turističkih karti, zatim karti kulturno-historijskog naslijeđa (mapa kulture BiH) koje bi bile urađene i u digitalnom obliku. Jedan od budućih zajedničkih projekta mogla bi biti i turistička signalizacija, koju Turistička zajednica Kantona Sarajevo želi uspostaviti u što skorijem roku. Svoja iskustva i pomoć TIKA bi mogla pružiti i u projektu stvaranja boljih uslova za turističke autobuse – parking i stajališta, što je također jedan od važnih projekta koji će Turistička zajednica KS uskoro realizirati.

 

Sastanak je ocjenjen kao vrlo uspješan i dobar temelj za buduće zajedničko djelovanje.