„KAO NEKAD PRED BOŽIĆ 2020“ BEZ PRISUSTVA PUBLIKE

Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2020“ ove godine, sukladno epidemiološkoj situaciji u BiH, realizira se u TV i online formatu, saopćeno je na konferenciji za medije održanoj u „Domu mladih“ u Sarajevu, na kojoj su se predstavnicima medija obratili izvršna direktorica Festivala „Kao nekad pred Božić“ Ivana Krstanović, scenograf i režiser Festivala „Kao nekad pred Božić“ Adnan Đindo i stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo Adisa Kušundžija.

 

Forma i oblik Festivala „Kao nekad pred Božić 2020“ prilagođeni su trenutnoj epidemiološkoj situaciji, u skladu s preporukama, naredbama i mjerama nadležnih institucija za sprječavanje zaraze virusom COVID-19. Stoga se Festival „Kao nekad pred Božić“ ove godine ne održava kao javna priredba već u TV i online formatu.

 

Festival se i ove godine sastoji od dva dijela: prvog dijela u kojem su izvedene tradicionalne i autorske (popularne) božićne numere, i drugog dijela pod nazivom Novogodišnji program, u kojem su izvođači izvodili pop-rock hitove i tradicionalne pjesme. Ovogodišnji Festival ‘Kao nekad pred Božić’ posvećen je nedavno preminulim glazbenicima Rajku Dujmiću i Krunoslavu Kići Slabincu, koji su od samog početka nastupali na Festivalu „Kao nekad pred Božić“ te svojim angažmanom pomagali organizaciji Festivala“, kazala je izvršna direktorica Festivala „Kao nekad pred Božić“ Ivana Krstanović.

 

Scenograf i režiser Festivala „Kao nekad pred Božić 2020“ Adnan Đindo kazao je sljedeće: „Unatoč ovom teškom vremenu, odlučili smo se ući u ovaj projekat, iako smo ga realizirali nažalost bez naše drage publike, koja je svake godine, prethodnih 20 godina, uživala u ovoj manifestaciji. Upustili smo se u online i TV prezentaciju projekta, što je jedino bilo moguće, nismo htjeli naše građanstvo izlagati riziku koji je općeprisutan u BiH. Scenografija, svjetlo, kompletna realizacija i audio – sve je na visokom nivou.“

 

Adisa Kušundžija, stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, koja je visoki pokrovitelj Festivala, kazala je da Turistička zajednica Kantona Sarajevo unatoč poražavajućim statističkim podacima o broju turista u Kantonu i velikom padu u turističkoj privredi, ipak uspjela podržati festival „Kao nekad pred Božić“. „To je festival koji godinama unazad stvara posebnu atmosferu u gradu i poseban ambijent, a Turistička zajednica prepoznaje tako važne događaje.“

 

 

U programu ovogodišnjeg Festivala „Kao nekad pred Božić“ sudjeluju: Dražen Žerić Žera, Ibrica Jusić, Ivica Šarić, Željko Bebek, Šima Jovanovac, tamburaški sastav „Dukati“ iz Širokog Brijega, Udruga građana Općine Primošten – dramska sekcija Primošten, Neno Murić, Paula Jusić, Đelo Jr. Jusić, Ema Jusić, Mirko Šenkovski Geronimo, Dragana Kajtazović Šenkovski, Asim Brkan, Vesna Domorocki, Jakša Jurjević, Nikolina Vujić, Sretko Vujić, plesna skupina „Bellarte, Selma Štrbo, Turistička zajednica Grada Županja, Marijo Pejić, Enes Ibričević, Duško Mirković, Laris Pašalić, Ivana Krstanović i Snježana Dujmić.

 

TV snimka ovogodišnjeg festivala „Kao nekad pred Božić“ bit će premijerno prikazana na Badnju večer u programu Federalne televizije, a potom i u Božićnom programu Federalne televizije. Online snimka Festivala bit će postavljena na online platformama od 25. 12. 2020. godine.