ZAJEDNIČKI PROJEKTI U CILJU OLAKŠANJA RADA TURISTIČKIH DJELATNIKA

Predsjednik Povjrerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo  Mufik Muslić o zimskoj turističkoj sezoni, pitanjima unapređenja turističke ponude u Kantonu Sarajevo te zajedničkom djelovanju u promociji turizma razgovarao je sa direktorom KJKP ZOI’84 Edisom Bakovićem.

 

Turistička zajednica i ZOI’84 saglasni su da bi tokom zimske turističke sezone, najmanje 80 dana, trebalo obezbjediti dodatnu autobusku linija Sarajevo – Bjelašnica i obrnuto. U pregovore o uspostvaljanju dodatnog prevoza  predloženo je da se uključi ministarstvo saobraćaja, vlada i javna preduzeća, u cilju omogućavanja građanima KS i turistima da tokom zimskih dana imaju priliku odlaska na planinu u dnevnoj i večernjoj varijanti.

 

Dogovarano je da se Turistička zajednica uključi u sufinansiranje ski-karata za skijanje na Bjelašnici, uz podršku Vlade KS, te je predloženo da se tokom zimskog perioda organiziraju vikend vaučeri za turiste.

 

Turistička zajednica je iskazala interes da u saradnji s Vladom KS, Ministarstvom privrede KS i ZOI’84 u  prostoru hotela Maršal na Bjelašnici osposobi turistički informativni centar, prvi na ovoj planini, s ciljem olakšanja boravka turistima odnosno pružanja potrebnih informacija i usluga.

 

ZOI’84 i Turistička zajednica su se usaglasili da se dio parking prostora ispred Zetre stavi u funkciju parkinga za turističke autobuse, u cilju rješenja dugogodišnjeg problema parkinga turističkih autobusa. Predmetni parking bio bi opremljen i uređen po svim standardima te namjene, a zajednički bi ga finansirale Turistička zajednica i ZOI’84.  Na prostoru isred Zetre bilo bi omogućeno vozačima turističkih autobusa da na sigurno mjesto parkiraju autobuse, a unutar zgrade bio bi opremljen prostor za odmor vozača i suvozače, te druge potrebe i druge korisnika. Na parkingu bi se mogli parkirati i autobusi koji dovoze posjetioce u rekretivno zabavni centar i zoološki vrt „Pionirsku dolinu“, čime bi se riješio trenutni veliki problem KJKP Park Sarajevo.

 

Na sastanku je dogovoreno da u skladu sa epidemiološkom situacijom, Turistička zajednica i ZOI’84 zajedno rade na promociji predstojeće zimske turističke sezone, koja je zbog pandemije COVID-19 bazirana na turistima iz regije, koji su prema statističkim podacima Turističke zajednice proteklih šest mjeseci bili među prvih pet najmnogobrojnijih gostiju u KS. Prema posljednjim statističkim podacima obrađenim u oktobru 2020. najviše turista bilo je iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te UAE i Turske. Ukupan broj dolazaka turista bilježi pad za 82% , a broj noćenja je manji za 80% u odnosu na isti period prošle godine.

 

ZOI’84 i Turistička zajednica dogovorili su da će u najkraćem mogućem roku  uraditi digitalnu kartu ski staza i novi dizajn ski karte, u cilju poboljšanja promotivnog materijala. ZOI’84 će pripremiti promotivni video spot koji će  koristiti za zajedničku promociju zimske turističke sezone.

 

Uspješnom realizacijom navedenih prijedloga bio bi omogućeno aktivnije i kvalitetnije učešće turističkih djelatnika, koji su suočeni s trenutno teškim uslovim rada u turističkoj privredi, a u cilju  ostvarenja povećanja dolazaka i noćenja turista u KS, te bi na ovaj način Turistička zajednica svojim članovima olakšala rad i  pomogla djelovanje u pravcu oporavka i ublažavanja štetnih posljedica pandemija covid-19 .