Grad Sarajevo i Turistička zajednica KS: Sinergija svih nivoa vlasti za pomoć turističkom sektoru

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS Mufik Muslić, razgovarali su o planiranim aktivnostima i projektima Grada i Kantona u sektoru turizma, ali i mjerama za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Grad Sarajevo je kao jezgro multietničnosti, najatraktivnija turistička destinacija u BiH i iz godine u godinu privlači sve više posjetilaca iz cijelog svijeta. Aktuelna pandemija zaustavila je taj rast i dovela do znatnog smanjenja prihoda i problema sa likvidnošću za sve koji se bave turizmom.

Istovremeno, ova kriza može biti prilika da turizam postane otporniji i da se ubrza njegova digitalna tranzicija, istaknuto je na sastanku.

Iako je prvi pogođen, sektor turizma će se prvi i oporaviti u odnosu na ostatak privrede, uvjeren je Muslić, te smatra kako je u ovakvim uslovima neophodno pronaći zajedničko rješenje i adekvatan kompromis.

“Današnji sastanak je početak naše intenzivnije saradnje. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će pružiti podršku organizaciji javnog dočeka Nove godine u uslovima koje diktira pandemija COVID-19”, kazao je.

Sve je izvjesnije da u Sarajevu zbog koronavirusa neće biti tradicionalnog javnog novogodišnjeg dočeka koji je donosio rekordan priliv turista cijelog svijeta.

Kako ističe gradonačelnik Abdulah Skaka, u prvom redu je zdravlje naših sugrađana:

“Tradicionalni doček Nove godine otkazuju mnoge svjetske metropole. Prethodne četiri godine je na ulicama bh. prijestolnice za vrijeme novogodišnjih praznika vladala euforična atmosfera, sa gostima iz cijelog regiona, ali i Evrope i svijeta. Aktuelna gradska administracija učinit će sve da i u ovim uslovima pronađe modalitet i opravda slogan da je Sarajevo, novogodišnji centar regiona”.