Sarajevo danas dobija prvu biblioteku na otvorenom

Od danas će čekanje za sve Sarajlije dobiti potpuno drugi smisao i zasigurno će postati mnogo zanimljivije nego prije.

 

Na početku Velikog parka, na mjestu koje je još poznato kao Hippy klupa, postavljeni su ormarići za knjige i uređene su klupe za sjedenje. Knjige će besplatno moći koristiti svi građani, a u biblioteci ne postoji nikakva vrsta zaduživanja.

 

Svečano otvarenje će biti upriličeno danas, s početkom u 13:30h, što će ozvaničiti završetak ovog projekta koji ima za cilj popularizaciju čitanja knjiga i kvalitetno provedenog vremena na otvorenom.

 

Princip funkcionira kao i svuda u svijetu gdje postoje ovakve biblioteke, možete čitati knjigu na klupama dok čekate nekog ili ste isključivo zbog toga došli u park, knjigu možete posuditi pa vratiti ili čak, kao doprinos biblioteci, ostaviti i neke svoje knjige.

 

Biblioteka je planski postavljena baš na ovom mjestu, jer se u neposrednoj blizini nalazi nekoliko kafića i bašti, te će se samim time skupljati više ljudi. Knjige za ovu biblioteku obezbijedila je Općina Centar, a najvjerovatnije će se ova ideja proširiti na nekoliko lokacija u gradu, kod Alta Shopping Centra na Marijin-Dvoru ili u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.