Sarajlije preporučuju: Gdje se jedu najbolji ćevapi?

Vjerovatno znate da svi koji dođu u Sarajevo moraju probati ćevape, tradicionalno jelo od mljevenog mesa i jedno od najpopularnijih lokalnih specijaliteta. Ne postoje standarni recepti, a ono što ih čini još više neodoljivim su i krušne lepinje odnosno somuni u kojima se služe. Možete naručiti porciju od pet, deset ili patnaest ćevapa, a uz njih birate između luka, kajmaka i jogurta. Bilo da ste probali sarajevski, banjalučki, travnički ili šiš-ćevap, riječ je o ukusu koji se ne zaboravlja!

 

Vječna je diskusija gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi pa smo pitali sarajlije gdje bi odveli svoje goste da probaju najbolje sarajevske ćevape. A evo i odgovora!

 

Zlatko (33), agent za nekretnine: “S obzirom da preferiram sitnije ćevape najčešće jedem u ćevabdžinici “Petica”. Moja standardna porcija je pet ćevapa bez luka i kajmak.”

 

Jasmina (52), prevodilac: “Najbitnije mi je meso koje se služi za pripremu ćevapa. Najviše volim ćevape u ćevabdžinici “Petica” jer sadrže veliki procenat mesa, tačnije mesne mješavine (janjetina, teletina, junetina). Luk je neizostavan prilog!”

 

Mirza (33), informatičar: “Kod izbora najboljih ćevapa najbitnije mi je da je meso ukusno. Na ćevape najčešće idem u ćevabdžinicu “Mrkva”.”

 

Goran (36), ekonomista: “Ćevape najviše volim u “Petici” i ćevabdžinici “Zmaj” jer nemaju puno dodataka, imaju dobar ukus i ne nadimaju.”

 

Alema (51), novinarka: “Na ćevape uvijek idem u ćevabdžinicu “Petica” jer nisu promijenili ukus od djetinjstva i uvijek ih rado jedem.”

 

Jan (36), NVO sektor: “Svoje goste najčešće vodim na ćevape u ćevabdžinicu “Željo”. Ćevapi su odlični, a i svi obično jedva čekaju da ih probaju.”

 

Naida (29), ekonomistica: “Kada me pitate gdje bih odvela nekoga na ćevape prva asocijacija je na ćevabdžinicu “Petica” zbog ambijenta, usluge i načina serviranja, što daje cijelom odlasku na ćevape poseban ugođaj.”

 

Na osnovu ankete izgleda da Sarajlije najviše vole ćevape na Baščaršiji. Omiljeni su im u ćevabdžinici “Petica” kod Ferhatovića, ali nemaju ništa protiv i ostalih ćevabdžinica poput Mrkva, kod Želje ili ćevabdžinice Zmaj, jedine koja se ne nalazi u starom dijelu grada.

 

Bilo gdje da probate ovaj specijalitet, sigurno se nećete pokajati!