Božić u Sarajevu

Možda Božić nije najpoznatiji praznik za putovanja, jer taj dan svi provode u krugu svojih najbližih, no ako ste kojim slučajem u Sarajevu za Božić, sigurni smo da ćete se osjećati kao kod kuće.

 

Sarajlije tradicionalno odlaze u Katedralu Srca Isusova na misu ponoćku koja obilježava dolazak ovog praznika. Katedrala Srca Isusova stolna je crkva Vrhbosanske nadbiskupije, sagrađena 1889. godine u neogotičkom stilu. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, a za freskoslikarstvo je bio zadužen čuveni italijansko-njemački slikar Alexander Maximilian Seitz.

 

U Katedrali se nalazi grobnica Josipa Štadlera, vrhbosanskog nadbiskupa sa početka 20. stoljeća, koji je i inicirao gradnju ove bogomolje. Ispred ulaza postavljen je spomenik papi Ivanu Pavlu II.

 

No ponoćka se slavi i u drugim crkvama. Odlučite li se za ponoćku u crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku moći ćete uživati u pjevanoj liturgiji, božićnim jaslicama, pučkim božićnim pjesmama. Ova crkva je iznutra i izvana lijepo oblikovana, puna mira i sabranosti, tiha, mistična.

 

Na 25. decembar, sarajlije praznik provode u krugu porodice i prijatelja ili u sarajevskim restoranima koji uglavnom rade za božićne praznike. Grad tokom praznika obiluje raznim sadržajima, pa na Holiday Marketu uživajte uz Jazz Christmas with Sunday Stories ili Sarajevo Jazz Guerilla u klubu Jazzbina.

 

Sretan Božić!