10 najpopularnijih lokacija u Sarajevu na Instagramu

Sarajevo je grad specifične arhitekture iz raznih perioda vladavina, mjesto gdje se ljube Istok i Zapad ističući multikulturalnost, gostoprimstvo, ljubaznost i dušu. Grad koji ljepotom, panoramnim pogledom, duhom orijenta, bogatom kuhinjom, parkovima, izletištima i svojom bogatom historijom privlači građane, ali i turiste iz svih krajeva svijeta kako bi svaki trenutak proveden zabilježili fotografijama i iste podijelili na svojim Instagram profilima.

 

1. Sebilj
Obavezno odredište svakog putnika je stari dio grada Baščaršija gdje se nalazi Sebilj. Sebilj je fontana sa pitkom vodom i smatra se prepoznatljivijim simbolom Sarajeva. To je ujedno i jedini sačuvani Sebilj do danas.

 

 

2. Žuta tabija
Žuta tabija je omiljeno mjesto sa kojeg se pruža očaravajući pogled na Sarajevo. Ime je dobila po žutom kamenu od kojeg je sagrađena, a poznata je još i kao Jekovačka tabija, budući da se nalazi na litici Jekovac. Prvobitna namjena joj je bila odbrambeni bedem oko starog grada Vratnika.

 

 

3. Muzej Sarajeva
Muzej Sarajeva već godinama čuva muzeološki obrađene predmete koji govore o prošlosti grada Sarajeva, od prahistorijskih naseobina na Butmiru, ilirskih i rimskih naselja, srednjovjekovne Bosne, osmanske epohe i austrougarskog perioda do današnjih dana.

 

 

4. Tradicionalna kuhinja
Jedna od asocijacija na Sarajevo jeste i bogata kuhinja, pa tako svaki posjetilac rado koristi priliku kako bi probao tradicionalni ručak. Biti u Sarajevu a ne probati tradicionalnu kuhinju prosto je nemoguće, jer vas mirisi delicija mame sa svih strana.

 

 

5. Vječna vatra
Vječna vatra je spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, a nalazi se u samom centru grada, između ulica Maršala Tita i Ferhadije. Plamen na spomeniku je bio ugašen jedino za vrijeme opsade Sarajeva jer u gradu nije bilo prirodnog gasa.

 

 

6. Vrelo Bosne
Vrelo Bosne je poznata turistička destinacija koja se nalazi na periferiji Sarajeva. Budući da se radi o izvoru rijeke Bosne, velikim parkovima, vožnji fijakerom, te restoranima, ovo mjesto predstavlja pravi odmor za sve one koji vole uživati u prirodi.

 

 

7. Most Festina Lente
Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu je prva i jedina Evangelistička crkva u vrijeme austrougarske vladavine koju odlikuje izuzetna arhitektura. Da biste došli do Akademije potrebno je preći “Festina lente” – modernistički most iz 2012. godine čije su idejno rješenje dali studenti Akademije.

 

 

8. Caffe bar Zlatna ribica
Caffe bar Zlatna Ribica se nalazi u neposrednoj blizini Vječne vatre u Centru Sarajeva, a neobičnim i ugodnim motivima, te nezaboravnim ambijentom plijeni posjetioce. Ovaj caffe bar je preporučen i od strane National geographic-a upravo zbog izuzetnosti i posebne pažnje kojom je opremljen.

 

 

9. Restorani s pogledom
Obavezna je posjeta i restoranima koji se nalaze na uzvišenjima odakle se pruža nezaboravan pogled na grad noću, ali i tokom dana. Do ovih restorana, koji pored pogleda nude i fenomenalnu hranu, možete doći strmim i krivudavim ulicama koje predstavljaju pravu pustolovinu.

 

 

10. Gradska Vijećnica
Sarajevska Vijećnica predstavlja jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda. Simbol Sarajeva danas služi u protokolarne svrhe te kao izložbeni prostor. Ne propustite ući u njenu aulu, pogledati fantastične vitraže koji krase elegantni interijer.