20.5 C
Sarajevo

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4087″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Zašto Sarajevo?

Idealna lokacija

Sarajevo se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine i Jugoistočne Evrope. U radijusu od 250 km nalaze se Dubrovnik, Split, Podgorica, Beograd je udaljen 349 km, a Zagreb 405 km.

Grad u prirodi

Malo je gradova na svijetu koji se mogu pohvaliti kako su se razvili podno čak tri olimpijske planine, Trebevića, Igmana i Bjelašnice.

Muzej na otvorenom

Razvoj kulture u Sarajevu počiva na nekoliko bitnih uporišta. Zanimljiva istorija, veliki broj kulturno – istorijskih spomenika iz različitih epoha učinili su ovaj grad pravim muzejem pod vedrim nebom.

Gastronomija

 Sarajevo je gurmanski raj. Biti u Sarajevu a ne probati neke od delicija ravno je biti u Parizu i ne vidjeti Eiffelov toranj. Bosanska kuhinja dosta podsjeća na tursku, ali zbog duge vladavine Austro-Ugarske osjeti se uticaj centralne Europe. Spoj tih dviju ‘sredina’ najbolje se može osjetiti na tanjiru.

Kultura domaćina

Grad kafana i bašta; to je jedna od osnovnih oznaka Sarajeva, koje je od davnina bilo na putu  karavana  za prenos  robe sa istoka  na zapad i obratno. Još od čuvenih karavan – saraja, pa preko Kolobara hana, Tašlihana i Morića hana do savremenih hotela, ovaj grad je uvijek imao veliki broj ugostiteljaskih objekata za smještaj gostiju i još više dobrih kafana, restrana i ljetnih bašti za odmor i razonodu putnika.

Sarajevo je uvijek bilo i ostalo otvoren grad. Od osnivanja pa do danas u gradu je vrlo živa tradicija ugošćavanja stranaca, putnika namjernika i prolaznika. Neposrednost i gostoljubivost Sarajlija najbolje se pokazala tokom trajanja XIV zimskih olimpijskih igara 1984. godine kada su se svi; i takmičari i gosti, osjećali kao da su kod svoje kuće.

Dobro došli u Sarajevo, kapiju Istoka i vrata Zapad![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”td-default”][/vc_column][/vc_row]