26 C
Sarajevo

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_single_image image=”3698″ img_size=”1300×400″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Treskavica

Treskavica (2088 m) se nalazi 30 km od Sarajeva i pruža jedinstvene mogućnosti za alpinizam. Sa svojih 2088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Planinska jezera, kao i snažno izraženi kontrasti između bujne vegetacije i potpune goleti, čine Treskavicu jednom od najljepših planina u regionu. Najveće i najljepše od pet glacijalnih jezera je Veliko jezero, dugo 220 metara, široko 185 metara, a duboko 6 metara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 1548 metara.

Upravo su brojni izvori i jezera ono što izdvaja Treskavicu od ostalih planina. Prema legendi, Treskavica ima čak 365 izvora, među kojim su i izvori pet velikih rijeka, Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice. Tu su i jezera Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero te Turov stan, Kućare, Trokunsko, Gornja bara i Simovića bara. Prvih pet jezera su glacijalnog porijekla, nalaze se iznad 1500 metara nadmorske visine i predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom.

Kristalno čista jezerska voda i nedirnuta okolina nude nezaboravne trenutke, posebno u vrelim ljetnim danima kada se vidik pruža sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Planinarenje

Selo Turovi – Crno jezero
Dužina: 19 km

Najpogodniji pristup Treskavici je iz sela Turovi, četiri kilometra udaljenog od Trnova. Put je makadamski i markiran, te nije pogodan za automobile. Automobil je najbolje ostaviti u Turovima. Nakon sat vremena pješačenja stiže se do planinarske kuće Sustavac. Kuća je otvorena vikendom, a uz najavu i u drugim terminima.

Treskavica je bila poprište velikih bitaka tokom minulog rata i još uvijek nije deminirana. Međutim, na ruti koja vodi do jezera, mina uopće nema, a put je dobro markiran i jako je teško zalutati.

Put od Sustavca vodi dalje ka Velikom jezeru pored nekadašnjeg planinarskog doma Josip Sigmund na Kozjoj luci, a polako postaje sve teži i uži. Do Velikog jezera potrebno je nekih sat i po hoda. Nekih 700 metara dalje, nakon strmog uspona, na 1675 metara nadmorske visine, nalazi se Crno jezero.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”eventi”][vc_column_text]There are no upcoming events at this time.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Mapa” font_container=”tag:h3|font_size:24|text_align:center|color:%23333333″ google_fonts=”font_family:Roboto%20Slab%3A100%2C300%2Cregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_gmaps link=”#E-8_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” css_animation=”bounceIn”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”td-default” el_id=”stikiside”][/vc_column][/vc_row]