8.8 C
Sarajevo

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2724″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Trebević – Najljepši pogled na grad

Trebević (1629 m) je prirodno zaleđe Sarajeva i jedno od najpopularnijih sarajevskih izletiša. Sa sarajevskim mahalama na svojim padinama predstavlja jedinstven sklad urbanog i prirodnog, a zbog svoje osebujne vegetacije imao je i status nacionalnog parka.

Do Trebevića se iz grada automobilom stiže za dvadesetak minuta. Također sa autobuskog stajališta kod mostar Latinska Ćuprija za Trebević vozi autobus broj 98 od 9:00 i 16:00, a povratak sa Trebevića je u 10:00 i 17:00 sati. Na putu do Trebevića možete posjetiti park Vraca ili zabavni park Sunnyland. Glavnu atrakciju u ovom parku predstavlja adrenalinski alpine coaster.

U središtu Trebevića, okruženi šumskom vegetacijom četinara sa izvorištem pitke vode, nalaze se poznata sarajevska izletišta Napredkov dom i hotel Pino Nature.

Tri kilomenta od Napredkovog doma nalazi se sportsko rekreativni centar Brus, smješten 500 m ispod vrha Trebevića. Za ljubitelje planinarenja preporučujemo dvosatni uspon do vrha Trebevića dobro označenom stazom kroz šume smrče i bora s prekrasnim pogledom na Romaniju i Bukovik. Na vrhu će vas dočekati jedan od najljepših pogleda na Sarajevo, manje gradove i sela u blizini i očaravajuće planinske vijence. Markirane staze uglavnom nisu tehnički zahtjevne i nema opasnosti od mina. Zato preporučujemo da istražite ovo divno područje, koje je istovremeno dovoljno blizu i dovoljno daleko od sarajevske vreve.

Svojevremeno se na Trebević moglo doći i žičarom iz naselja Bistrik. Žičara je uvijek bila posebna atrakcija i nezaobilazni dio sarajevskog imidža, a vožnja je trajala 12 minuta. Trenutno je u fazi rekonstrukcije i njeno puštanje najavljeno je za april 2018. godine. Uz žičaru se nalazio restoran Vidikovac odakle se pruža nezaboravan pogled na grad. U blizini Vidikovca, za potrebe takmičenja u sankanju i bobu na 14. ZOI Sarajevo 84. izgrađena bob staza, svojevremno jedna od najmodernijih u Evropi. Svi ovi objekti su uništeni u agresiji 1992 – 1995. godine.

 Čolina kapa, još jedan lokalitet s kojeg se pruža pogled na cijelo Sarajevo, poznat je po kulama izgrađenim za vrijeme austro-ugarske. Kule su primarno služile u vojne svrhe, da bi šezdesetih godina prešle u vlasništvo Astronomskog društva, a u jednoj od očuvanih starih kula, bila je smještena opservatorija sa najvećim teleskopom u bivšoj Jugoslaviji.

Planinarenje-staze

Brus –Trebević 1629 m n/v
Dužina: 7,7 km

Iz sarajevskog naselja Grbavica preko Vraca krenite u pravcu Brusa gdje možete parkirati automobil. Od Brusa, preko Istočnog grebena, krenite markiranom stazom do izlaska na vrh Trebevića odakle se pruža predivan pogled na Jahorinu, Bjelašnicu, Treskavicu i Romaniju, ali i na cijelo Sarajevo. Staza prolazi i pored dva planinska doma koja trenutno nisu u funkciji.

Brdski biciklizam

 Iz Sarajeva, s Vilsonovog šetališta, preko Vraca, možete doći biciklom do vrha Trebevića. Staza je duga 22 km i ujedno je najzahtjevnija staza za brdski biciklizam na Trebeviću.

S Vraca vode manje zahtjevne staze preko Jasika i Tilave do Lukavice (33.7 km) ili preko Jahorine i Pala do Sarajeva (53 km).[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”eventi”][vc_column_text]There are no upcoming events at this time.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Mapa” font_container=”tag:h3|font_size:24|text_align:center|color:%23333333″ google_fonts=”font_family:Roboto%20Slab%3A100%2C300%2Cregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_gmaps link=”#E-8_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” css_animation=”bounceIn”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”td-default” el_id=”stikiside”][/vc_column][/vc_row]