8.8 C
Sarajevo

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_single_image image=”2727″ img_size=”1300×400″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Ozren

Sarajevski Ozren smatra se za najpitomiji brdoviti predio sarajevske regije i rado posjećeno izletište za planinare i alpiniste. Na toj cijeloj površini postoji niz raznih staza i planinarskih puteva koji povezuju nekoliko poznatih izletišta: Barice, Čavljak, Crepoljsko, Bukovik i vodopad Skakavac, koji je još 1954. godine proglašen spomenikom prirode.

Vodopad Skakavac nalazi se dvanaest kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. Spada među najzanimljivije hidrološke objekte u široj okolini grada: kao odvojak Babinog potoka, on izvire ispod Vranj – planine (1800m) i pada sa visine od 98 metara. Smješten je u ambijentu izuzetne ljepote, a vegetacija na stijenama oko vodopada obiluje endemičnim i reliktnim vrstama.

Do Skakavca se iz naselja Nahorevo može doći planinskim putem dužine 10 km. Iz Sarajeva, preko naselja Koševo i Jezero, dolazimo do naselja Nahorevo. Možete koristiti taxi ili gradski prevoz do ove lokacije (autobus broj 69, polazište – ulica Sutjeska). Put se nastavlja kroz selo i uzbrdicom sve do ulaza u park prirode Skakavac. Nastavite ravno putem kroz šumu, a nakon 4 km skrenite lijevo kuda uskom šumskom stazom dolazite do vidikovca iznad vodopada.

Sa Skakavca planinskom stazom od oko 20 km možete doći do Barica, prolazeći preko Bukovika i Crepoljskog.

Izletište Barice nalazi se sedam kilometara od Sarajeva i poznato je po predivnom pogledu na grad. Iz grada, do Barica možete doći gradskim prevozom (autobus broj 64, polazište – ulica Koševo), pješke, biciklom ili automobilom preko Sedrenika. Na potezu od Barica do Čavljaka nalazi se više ugostiteljskih objekata, a na području Crepoljskog, u neposrednoj blizini vrha, dva ugostiteljska objekta i lovački  dom.

Laganom šetnjom u dužini oko 5 km s Barica se može doći do vrha Crepoljsko čiji rajski krajolici oduzimaju dah. Iz grada možete doći minibusom, biciklom, pješke putem od oko 11 km ili automobilom preko Hreše. Ovo izletište, poznato po čistom zraku, idealna je lokacija za kraće izlete u prirodu.

Put od 7 km s Crepoljskog vodi do Čavljaka. Do Čavljaka možete doći i preko Barica ili iz grada. Svega 9 km od Baščaršije nalazi se dom “Čavljak” odakle se pruža izvanredan pogled na grad. Kapacitet doma je 25 mjesta za spavanje, a od doma se brzo i lako, markiranim stazama, može doći do Crepoljskog, Bukovika, i vodopada Skakavc.

Od doma na Čavljaku stazom od oko 10 km, preko Crepoljskog, može se doći do Bukovika, najvišeg vrha sarajevskog Ozrena. Ispod vrha se nalazi planinarski dom „Bukovik“, a od njega staza vodi do vodopada Skakavac.

Domovi su otvoreni vikendom, praznikom, i po dogovoru s domaćinom.

Na vrhu Bukovik nalazi se relejna stanica, a sa ovog uzvišenja pruža se nezaboravan pogled na Sarajevo i veliki broj planina, ponekad čak i najviši vrh planine Durmitor u Crnoj Gori.

Brdski biciklizam

Zbog većeg broja izgrađenih makadamskih i šumskih puteva Sarajevski Ozren je pogodan za vožnju brdskim biciklom. Neke od tura su Barice – Čavljak – Skakavac i Borije – Crepoljsko – Skakavac, obje oko 33 km dužine. Dosta zahtjevija tura, dužine 94 km je na relaciji Sarajevo – Vučija luka – Čevljanovići – Bijambare.

Tura koja vodi kroz rubne padine Sarajeva polazi makadamskim putem od Darive prema Borijama. Nastavlja se putem za Hrešu, a potom prema Vučijoj luci, odakle je moguće krenuti ravno preko ozrenskog platoa ili lijevo, preko Crepoljskog do Bukovika.

Ukoliko želite proći nešto kraću turu, s Crepoljskog se relativno brzo možete vratiti na Čavljak, a potom preko Barica i Sedrenika do Baščaršije.

Za ljubitelje brdskog biciklizma posebna preporuka je spust preko vodopada Skakavac.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”eventi”][vc_column_text]There are no upcoming events at this time.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Mapa” font_container=”tag:h3|font_size:24|text_align:center|color:%23333333″ google_fonts=”font_family:Roboto%20Slab%3A100%2C300%2Cregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_gmaps link=”#E-8_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” css_animation=”bounceIn”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”td-default” el_id=”stikiside”][/vc_column][/vc_row]