20 C
Sarajevo
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This događaj has passed.

Sevdah Soiree sa Jusufom Brkićem

16 Avgusta, 2019 @ 18:00 - 25 Avgusta, 2019 @ 18:00

Jusuf Brkić rođen je u Gradačcu 1992.godine.Osnovnu školu završava u Gradačcu, Behram-begovu medresu u Tuzli a potom diplomira na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Kao dječak na poklon od roditelja dobija saz i u dvanaestoj godini postaje učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr.Hašima Muharemovića. Vrlo rano počinje nastupati po festivalima u BiH i inostranstvu.

U saradnji sa British Council i Exit festivalom iz Novog Sada odabran je među 12 muzičara sa Balkana da učestvuje u projektu „Mix The City“.

Jusuf danas živi u Sarajevu i redovno nastupa.

Riječ „sevdalinka“ korijen ima u arapskoj riječi „sevda“, što bi u direktnom prijevodu značilo – „crna žuč“, koju su još stari Grci smatrali tečnošću u organizmu koja uzrokuje melanholično raspoloženje. Tako je i sevdah u ovim krajevima postao sinonim za tihu patnju i užitak u vlastitoj ljubavnoj boli.

Sevdalinka u javni prostor ulazi sa pojavom gradskih kafana, u kojima se sevdah pjevao uz pratnju saza – žičanog instrumenta porijeklom iz Irana (vrsta veće tambure). Pjevač i svirač – sazlija, odjeven u tradicionalnu nošnju sa nezaobilaznim crvenim fesom na glavi, sjedio bi na prednjem dijelu sećije (kauča) na kojoj bi se nalazili i ostali gosti. Pjevao bi i „kucao“ u saz, a sijelo (druženje) bi nekada potrajalo i do sabaha (zore).

Details

Početak:
16 Avgusta, 2019 @ 18:00
Kraj:
25 Avgusta, 2019 @ 18:00

Organizator

Žuta tabija
Jekovac
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map