10 C
Sarajevo
Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This događaj has passed.

Goran Bregović

24 Avgusta, 2019 @ 20:00

Goran Bregović je svojim albumom Tri pisma iz Sarajeva pobrao odlične kritike, a svirao je širom svijeta. Prestižne dvorane su ugostile njegov Orkestar za svadbe i sahrane, a ovo ljeto Sarajevo ima tu čast da bude domaćin ovom velikom koncertu! Spektakl je zakazan za 24. august u objektu stare tvrđave – Bijele tabije na Vratniku i održat će se pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva.

Koncertom Tri pisma iz Sarajeva Goran Bregović iz Sarajeva svijetu šalje snažnu poruku da suživot i tolerancija na ovim prostorima nisu samo stvar želje i htijenja, nego neminovnost, ali i stvarnost, jer oduvijek se živjelo, živi se i živjet će se. Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije (59 muzičara), s horom i orkestrom Gorana Bregovića (35 članova) nastupit će vrhunski violinisti: Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost u programu je izvorna grupa Sifet & Mehmed iz Živinica.

Muziku je komponovao Goran Bregović, a riječ je o muzici koja spaja različite kulture (kršćansku, jevrejsku i orijentalnu) i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad. U okviru programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala bit će prikazan i dokumentarni film Tri pisma iz Sarajeva koji je nastao tokom snimanja istoimenog albuma. Kamera je Bregovića pratila u studiju, a kadrovi su snimani i u Sarajevu i Tuzli.

Details

Datum:
24 Avgusta, 2019
Vrijeme:
20:00

Organizator

Bijela tabija
Poddžebhana 15
Sarajevo, 71000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map