22.7 C
Sarajevo

[vc_row content_placement=”middle”][vc_column][vc_single_image image=”10304″ img_size=”1300×550″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Bjelašnica – Ovdje mašta postaje stvarnost

Bjelašnica, (2067 m) je dobila ime po bjelini sniježnog pokrivača koji se na njenim vrhovina zadržava čak i do avgusta mjeseca.

Na vrhu planine Austro-Ugarska je 1894. godine izgradila meteorološki opservatorij, jedini na Balkanu. Nakon toga počeli su stizati izvještaji o ekstremnim hladnoćama, olujnim vjetrovima i velikim snježnim padavinama. Iz Sarajeva, do vrha Bjelašnice, tada je trebalo 10 sati pješačenja, ljeti. Radila je sve do 1993. godine kada je zajedno sa televizijskim predajnikom minirana i potpuno uništena od strane agresora.

Nekada je ova planina bila pojam surovih zima, izolovanih sela na koju su odlazili samo najiskusniji planinari, lovci i avanturisti. Zima, od novembra do maja, napravi snježne smetove visoke i do 4 metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova (alpsko skijanje, skijaško trčanje, snowboarding). Ovo godišnje doba posebno je interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina pod snježnim prekrivačem. Ljepotu planine povećava ćudljiva klima: usred ljeta planinare može da iznenadi sniježna mećava. Ona je rezultat geografskog položaja Bjelašnice u Dinarskim planinama i nadmorske visine.

Tokom 14. ZOI Sarajevo 84. na Bjelašnici su se održala takmičenja u disciplinama alpskog skijanja za muškarce i tada su izgrađene staze za smuk, slalom i veleslalom. Komplena infrastruktura skijaškog centra i hotelski kapaciteti uništeni su tokom posljednjeg rata.

Bjelašnica spust muškarci: 

Bjelašnica danas sve više vraća sjaj olimpijskog centra; uz dobro uređene skijaške staze obnovljen je vertikalni transport i hoteli, tako da ispunjava sve neophodne uslove za dobru zimsku rekreaciju.

Zimski sportovi

Ski-centar Bjelašnica nudi oko 14 km staza za alpsko skijanje, dvije žičare, pet ski-liftova, 2 baby lifta, ski-škole i ski-servise.

U zimskoj sezoni hiljade skijaša znaju preplaviti olimpijske staze. Skijaški centar obuhvata spust-stazu, koja vodi sa vrha planine do Babinog dola. Staza je srednje teška, sa kombinacijom strmih i položenih dijelova, veoma lijepa, široka i cijelom dužinom izazov za dobre skijaše. Staza noćnog skijanja je na dijelu spust-staze, u području cilja, umjerenog nagiba, dužine 750 m, te je u potpunosti osvijetljena.

Paralelno sa spust stazom nalaze se tri strmije staze, koje su takmičarima služile za treninge, i one predstavljaju pravu poslasticu za odlične skijaše željne strmih i teških staza. Staze za veleslalom i slalom nalaze se na istočnom dijelu planine i obuhvataju široku lepezu zanimljivih pista, od veoma strmih do razmjerno položenih.

Uređene staze za skijaške škole, djecu i početnike nalaze se u Babinom dolu.

Turno skijanje

Ukoliko volite avanturistički turizam Bjelašnica je pravi izbor. Ova planina pruža poseban, nesvakidašnji doživljaju visokog intenziteta. Tu prije svega mislimo na turno ili off pists skijanje, odnosno skijanje izvan pista, izvan ispeglanih, uređenih staza, u netaknutom snijegu, u čemu najviše uživaju snowboarderi. Svojim prirodnim položajem, vrhovima i visoravnima Bjelašnica ima odlične uslove za turno skijanje, a ski centar ostavlja dio staza za one koji žele prvi da ostave trag u netaknutom snijegu.

Planinarenje

Stijene Kotlova ispod vrha Bjelašnice i Djevojačke stijene ispod vrha Hranisave atraktivno su mjesto ljubitelja alpinizma. Lovcima su dostupni i najzabačeniji krajevi ove planine, gdje mogu sresti sve vrste divljači ovog podneblja: srne, lisice, zečeve, divokoze, vukove, divlje svinje, tetrijebe i medvjede.

Na sjevernim padinama planine ostali su sačuvani planinarski objekti napravljeni nakon Drugog svjetskog rata. Pet planinarskih i skijaških domova, pogodnih za dugotrajan boravak, omogućuje posjete planinara, turista i lovaca tom dijelu planine. Pristup je iz Pazarića, tridesetak km južno od Sarajeva.

Pazarić – Šavnici
Dužina: 5 km

Prvi u nizu je planinski dom Šavnici. Iz Sarajeva do Pazarića potrebno je oko 30 min vožnje (autom, autobusom, vozom) i ukupno sat pješačenja, prvo do sela Ljubovčići, a potom markiranom planinskom stazom do doma. Planinarska kuća Šavnici otvorena je svakog vikenda po dogovoru sa domarom. Dom ima osam kreveta, okružen je gustom šumom, a na platou ispred doma nalaze se klupe i hladnjaci.

Od Šavnika možete krenuti na jednodevni izlet do Planinskog doma „Podgradina“ šetnjom od oko 90 min preko „Hobera“ i dalje do ostalih planinarskih domova: Stanari (udaljenost 2:30 sata), Sitnik (udaljenost 3:30 sata). Uspon je zahtjevan, a put dobro markiran. Ova staza je u zimskom periodu „zatvorena“ zbog opasnosti od lavine.

Ljeti je, pored obilaska vrhova Hranisava, 1.964 m n/v, na kojem se nalazi i planinarski dom, i vrha Krvavac, 2.062 m n/v, veoma zanimljivo obići mnoge kutke planine, a posebno preko nje sići u Lukomir, posljednje autohtono bosansko selo, na 1.472 m n/v, smješteno na samom rubu kanjona Rakitnice.

Umoljani – Lukomir
Dužina: 10 km

Na Bjelašnici postoji veliki broj tura, no ova je specifična po tome što ćete pored prirodnih ljepota, i divnih pejzaža vidjeti dva zaista interesantna sela. Prvo, Umoljani koje se nalazi na (1275 m n/v) i drugo, Lukomir (1495 m) kao najvisočije naseljeno mjesto u BiH.

Iz Sarajeva krećemo magistralnim putem M18 do mjesta Krupac. Nakon kamenoloma uključujemo se desno na regionalni put R442a prema Bjelašnici i Igmanu. Pratimo markaciju za hotel Maršal, te od hotela nastavljamo pravo do mjesta Šabići. U Šabićima skrećemo desno i nastavljamo do raskrsnice za Umoljane kod mosta. Tu ponovo skrećemo desno i putem koji vodi uzbrdo izlazimo do Umoljana.

Put od Umoljana do Lukomira nas vodi na sjeverozapad markiranom stazom preko vrha Obalj (1896 m). Rubom grebena penjemo se na vrh, odakle se spuštamo u Lukomir.

Selo Lukomir je jedinstveno po svojim kamenim kućama koje su prekrivene šindrom od trešnjinog drveta. Specifično je i po činjenici da se od decembra do aprila, a nekada i duže, selu može prići samo na skijama ili pješice. U selu će vas dočekati žene u tradicionalnoj odjeći kakva se nosila i prije nekoliko stoljeća.

Vratićemo se putem koji iz sela prema istoku prolazi iznad kanjona rijeke Rakitnice i prati ga sve do Studenog potoka, koji će vas ostaviti bez daha.

U Umoljanima postoji nekoliko planinarskih objekata gdje se možete odmoriti i ručati. Prirodne ljepote koje okružuju ovo selo spadaju među najljepše na cijelom ovom području.

Na južnim padinama ove planine, pored Lukomira, smještena su ostala, u posljednjem ratu uništena ili oštećena, a danas većinom obnovljena sela: Umoljani, Šabići, Rakitnica, Milišići, Brda, Gradina, Kramari, Lukavac, Čuhovići i Blaca. Relativno dobri putevi vode do tih sela – asfalt ili makadam, ali su pješački putevi kroz njih ili pored njih veoma zanimljivi: tu su nekropole stećaka, obnovljeni mlinovi na planinskim potocima, a posebno panoramski putevi rubom kanjona Rakitnice.

Brdski biciklizam

Za one smjelije i željne većih avantura na biciklima postoje staze alpskog skijanja, kao i tehnološki putevi na Bjelašnici dužine preko 30 km s maksimalnim usponima/padovima do 60%, koji vode do samog vrha Bjelašnice (2064 m).

Babin dol je polazište za rute preko Dujmovića do Deičića (41.7 km) ili Lukomira i Umoljana do Šabića (49 km). Iz mjesta Šabići duž kanjona Rakitnica staza preko Pijevaca vodi do mjesta Sinanovići i duga je oko 20 km.

Paraglajding

Bjelašnica pruža idealan način da doživite ogromno uzbuđenje vinuvši se u nebo s 2067 metara nadmorske visine. Ukoliko prvi put želite isprobati paraglajdin, preporučujemo let u tandemu sa iskusnim pilotom.

Quad

Kad vrijeme nije pogodno za letenje, quad vožnja po Bjelašnici dođe kao pravo osvježenje, ljeti ili zimi. Jedinstveno iskustvo vožnje kroz šumu, preko pašnjaka i potoka, pored stećaka i vodopada do Lukomira, najvisočijeg sela u BiH, prava je poslastica za ljubitelje off road vožnje.

Ugostiteljstvo

Bjelašnica je svake godine sve bogatija ugostiteljskom ponudom. Već na stazi osvježenje možete potražiti u café restoranu Benetton, u kojem je također smješten i ski-servis. Nasuprot Benettonu je Planinska kuća, drveni objekat vrlo ugodnog interijera, u planinskom stilu koji odiše duhom sarajevske Zimske olimpijade.

Nasuprot staze nalazi se kompleks hotela, apartmana i privatnog smještaja sa restoranima, ski-servisima, salama za konferencije, barovima, bazenima i saunama.

Dobrodošli na Bjelašnicu!

Cjenovnik

Pojedinačna karta 5,00 KM
Dnevna karta (odrasli/djeca) 35/25 KM vikend, 30/21 KM radnim danima od 09:00-16:00
Dvosatna dnevna karta (odrasli/djeca) 15/13 KM
Trosatna dnevna karta (odrasli/djeca) 18/15 KM
Četverosatna dnevna karta (odrasli/djeca) 24/19 KM
Dnevna karta grupe 10 + ponedjeljak – petak (9:00-16:00 h) 25,00 KM
Dnevna karta grupe 10 + subota – nedjelja (9:00-16:00 h) 30,00 KM
Dvodnevna karta (odrasli/djeca) 60/42 KM
Trodnevna karta (odrasli/djeca) 90/60 KM
Sedmodnevna karta (odrasli/djeca) 180/120 KM
Desetodnevna karta (odrasli/djeca) 220/160 KM
Petodnevna karta/od sezone 150,00 KM
Desetodnevna karta/od sezone 250,00 KM
Stotinu tačaka/punkt (trosjed i kotlovi 3 poena, dvosjed 2 i žičare 1 poen) 100,00 KM

 

ŽIČARE I LIFTOVI (SEZONSKE KARTE)

Sezonska karta sa fotografijom 690,00 KM
Familijarna sezonska karta sa fotografijom (djeca do 12 godina) 345,00 KM
Talon za sezonsku kartu (u slučaju gubitka) 5,00 KM
NOĆNO SKIJANJE (18:30 – 21:00 h)
Noćno skijanje nije uključeno u sezonsku kartu.
20,00 KM

 

Za više informacija posjetite službene stranice ZOI 84.

Prevoz do Bjelašnice

Autobusi tokom januara i februara svakodnevno voze do Bjelašnice i stoje na svim autobusnim stajalištima.

Red vožnje:

Centrotrans – Polazak sa stajališta Vjećnica (svaki dan)
Polazak Povratak Jedan smjer Povratna
08:30h 16:00h 5 KM – Odrasli 7 KM – Odrasli
3 KM – Djeca  5 KM – Djeca

 

Gras – Polazak sa stajališta Franje Račkog (kod Zemaljskog muzeja) (svaki dan)
Polazak Povratak Jedan smjer Povratna
09:00h 15:30h 3,20 KM 7,40 KM

 

 

 

Besplatan autobus za Bjelašnicu

Svaki vikend tokom januara i februara Tylolhot nudi besplatan prevoz do Bjelašnice. Polazak je u 08:30 sati iz ulice Franje Račkog, a povratak s Bjelašnice u 15:00 sati.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner el_class=”eventi”][vc_column_text]There are no upcoming events at this time.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_custom_heading text=”Mapa” font_container=”tag:h3|font_size:24|text_align:center|color:%23333333″ google_fonts=”font_family:Roboto%20Slab%3A100%2C300%2Cregular%2C700|font_style:700%20bold%20regular%3A700%3Anormal”][vc_gmaps link=”#E-8_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” css_animation=”bounceIn”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_widget_sidebar sidebar_id=”td-default” el_id=”stikiside”][/vc_column][/vc_row]