UNWTO Poziv za startup takmičenje

 

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je takmičenje kako bi identificirala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od utjecaja pandemije COVID-19.

 

Cilj takmičenja je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam.

 

Prijave su otvorene za četiri kategorije:

  1. ZA LJUDE – Jednaka šansa za sve

Projekti koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promoviraju osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima.

  1. ZA PLANETU– Zaštita prirodnih resursa

Projekti koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog utjecaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa.

  1. ZA PROSPERITET – Stvaranje prilika za rast

Startupi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promoviraju pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima.

  1. ZA UNAPREĐENJE I KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA

Projekti usmjereni na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje ruralnog turizma.

 

Kriteriji za odabir:

Ovo takmičenje je namijenjeno projektima u ranoj fazi razvoja. Zahtjevi za učešće su sljedeći:

  • inovativnost,
  • potencijal za skalabilnost/rast posla,
  • ovjeren ili testiran poslovni model,
  • širenje tržišta,
  • tim preduzetnika/promotora,
  • posvećenost ciljevima održivog razvoja,
  • relevantnost teme;

 

Pored ovih kriterija, evaluirat će se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su: tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski utjecaj, utjecaj na okoliš, utjecaj na upravljanje destinacijom i slično.

 

Odabrani kandidati dobit će mogućnost mentorstva UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođenu podrška za startupe, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta “Najbolja turistička sela”, mogućnosti stipendiranja za Turističku online akademiju, prilika za predstavljanje startupa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO-a u Marakešu, Maroko.

 

Obrazac za registraciju dostupan je na web stranici: https://www.unwto.org/unwto-startup-competition.

Više informacija o ovom takmičenju dostupno je na sljedećem linku: https://www.unwto.org/news/startup-competition-seeks-ideas-to-accelerate-rural-development-through-tourism i u Projektnom zadatku koji se nalaze na sljedećem linku: Projektni zadatak – Terms of Reference

 

Rok za prijavu je 01.07.2021. godine.