SRETAN DAN GRADA SARAJEVA – 06. APRIL

Sarajevo danas, 06. aprila, obilježava Dan Grada.

 

Kroz historiju je 06. april bio od velikog značaja za Sarajevo. Davne 1945. godine, upravo 06. aprila, “zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Muslimana, Srba i Hrvata” oslobođeno je Sarajevo od njemačkog okupatora. Istog dana, 47 godina poslije, 06. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane i patriote da ga još jednom oslobode.

 

Bogata je historija Sarajeva, prema kojoj se njegovim osnivačem smatra Isa-beg Ishaković. Utemeljio je Sarajevo 1462. godine a izgradili su ga starosjedioci. Sarajevo je nastalo na raskrsnici rimskih puteva, a ostalo je raskrsnica kultura i religija i nakon više od 500 godina od osnivanja.

 

Svoju specifičnost Sarajevo je “platilo” brojnim nedaćama kroz historiju. Jedna od najvećih je pohod Eugena Savojskog, koji je krajem 17. vijeka opljačkao i do temelja spalio Sarajevo koje je tada bilo jedan od najvećih gradova na Balkanu.

 

Preživjelo je Sarajevo brojne okupacije. Povijsne 1878. godine, Bosnu i Hercegovinu su okupirali Austro-Ugari. U periodu njihove vladavine, Sarajevo je industrijalizovano, građene su škole i kulturne institucije. Današnji Zemaljski muzej BiH, jedan od simbolaa Sarajeva, izgrađen je u to vrijeme. 

 

U vrijeme Prvog svjetskog rata arhitekstonska slika grada ostaje gotovo nepromijenjena; industrija se ne razvija, a društvena nezadovoljstva radnika rastu. Sarajevo kao grad između dva svjetska rata uglavnom stagnira i nazaduje.

Tokom Drugog svjetskog rata, nakon što se našlo pod njemačkom okupacijom, Sarajevo je oslobođeno  6. aprila 1945. godine. Slobodu grada u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine svojim životima je “platilo” 10.961 građana Sarajeva.

 

Na dan oslobođena grada, 47 godine kasnije (06. aprila 1992. godine) Sarajevo je započelo još jednu bitku. Od početka do kraja agresije i opsade, (1992. – 1995.) u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 građana, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom agresije i opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva!

 

Važna historijska činjenica je i ta da je upravo 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. 

 

Historija je pokazala da Sarajevo odolijeva brojnim nedaćama. Ostaje posebno, voljeno, razigrano… kao dijete!

 

Svima koji vole i poštuju Sarajevo, ovaj grad smatraju svojim želimo sretan Dan grada Sarajeva.