TZKS: USPJEŠNA REALIZACIJA FAM TRIPA ZA TOUR OPERATERE IZ UAE

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa svojim članovima,  kantonalnim preduzećima i institucijama, Turističkom zajednicom Herecegovačko-neretvanskog kantona i Ambasadom Bosne i Herecegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nj.e. ambasadorom  Šerifom Mujkanovićem, organizirala  je FAM trip za predstavnike tour operatera iz Ujednijenih Arapskih Emirata, kojima su omogućili besplatan put i cjelokupan šestodnevni boravak u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Cilj je bio pokazati gostima iz Duabija turistički sadržaj i potencijale Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, radi povećanja broja dolazaka turista i broja ostvarenih noćenja, povećanja turističke potrošnje i unapređenja saradnje u oblasti turizma i turističke privrede. Učesnici FAM tripa bili su menadžeri i generalni direktori onekoliko agencija i tour operatera iz UAE: DNATA TRAVEL AGENCY –  CITY ONE TOURISM AND TRAVEL i  COZMO TRAVEL AGENCY.

Pod parolom „Kriza je šansa“ Turistička zajednica Kantona Sarajevo u vremenu pandemije, koja je zakočila turistički promet i za posljedicu ima ogromne gubitke, uz pomoć svog članstva, organizirala je FAM trip uz poštivanje svih epidemioloških mjera te će ovo biti dobar temelj za promociju u teškoj turističkoj godini koja je pred nama.

 

Za učesnike FAM tripa organizirana je večera dobrodošlice u poznatom sarajevskom restoranu Vidikovac, na kojoj ih je pozdravio prof.dr. Mufik Muslić, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo te predstavio im plan boravka i turističke ture koje su planirane za šest dana posjete Sarajevu i BiH.

Gosti su bili smješteni u hotel Marriot Coutryard i prvog dana boravka su od Kantonalne javne ustanove zaštićena prirodna područja počašćeni obilaskom Vrela Bosne. Nakon toga posjetili su Tunel spasa, jednu od najposjećenijih turističkih destinacija u Kantonu Sarajevo. Uslijedila je turistička tura po Baščaršiji, ručak u ćevabdžinici Petica Ferhatović i kafe pauza u Art Kući Sevdaha uz bosansku kafu i domaće poslastice.

 

Vikend ugođaj upotpunjen je noćenjem u hotelu Monti na Igmanu, obilaskom Bjelašnice gdje je KJP ZOI’84 gostima omogućio vertikalni transport do vrha planine, nakon čega su imali priliku kušati bosanske gastronomske specijalitete u restoranu Benetton.

Početkom radne sedmice gosti su smješteni u hotelu Hills, gdje im je Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirala B2B sastanke s hotelima i turističkim agencijama. Bila je to prilika za upoznavanje i uspostavljanje boljih kontakata za buduću poslovnu saradnju. Nakon radnog dijela, uslijedila je vožnja žičarom i ručak u hotelu Pino na Trebeviću.

 

Osim posjete različitih dijelova grada Sarajeva i njegove okoline, gostima iz UAE omogućen je odlazak u Hercegovinu, gdje su obišli Konjic i održali poslovni sastanak u hotelu Garden City. Produžili su put prema Mostaru gdje su ih dočekali predstavnici Turističke zajednice HNK sa kojima su obišli i Vrelo Bune te uživali u cjelodnevnom izletu.

Oproštajni ručak organiziran je u hotelu Ibis koji je bio prilika za rezimiranje posjete i planove buduće saradnje, pri čemu učesnici FAM tripa izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i turističkim potencijalima BiH, te naglasili da će u svoju turističku ponudu uvrstiti našu zemlju.

Tokom cjelokupnog boravka gostiju iz UAE u BiH Turistička zajednica KS obezbijedila je uslugu profesionalnog turističkog vodiča, a za prevoz na sve navedene lokacije zahvaljujemo turističkoj agenciji M97, te aviokompaniji FlyDubai za avionski prevoz gostiju, kao i svim navedenim hotelima, restoranima, preduzećima i td.

Ovo je prvi ovogodišnji FAM trip koji je organizirala Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koji je dobra podloga za jačanje tržišta za turiste iz UAE, za koje je u protekloj 2020. zabilježen značajan porast dolazaka u KS.

U 2021. godini Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji sa sovijim članotvom, će realizirati FAM trip za ljetnu turističku sezonu sa tržistitma Velike Britanije i Turske, kao i promociju u regionu, te na domaćem tržištu, u okviru BiH.