Wizz Air od maja otvara devet aviolinija iz Sarajeva, među njima London i Pariz

Wizz Air, evropska aviokompanija s najvećom stopom rasta, danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu. Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u maju 2021. godine.

Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od maja 2021. najavio i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva ka gradovima u sedam zemalja. Mjesta na novim letovima već se mogu rezervisati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije aviokompanije po cijeni već od 38,99 BAM/19,99 eura.

Wizz Air iz Bosne i Hercegovine leti još od maja 2013. godine, kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. U proteklih osam godina iz i prema BiH prevezli su skoro tri miliona putnika. Ovom ekspanzijom Wizz Air nastavlja porast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais s ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini. Wizz Airova široka mreža podržat će bh. ekonomiju te povezati Sarajevo s dugo očekivanim destinacijama.

Wizz Air je aviokompanija s investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina, koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo. Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Wizz Air je također uveo novu eru sanitarnih putovanja s pojačanim higijenskim mjerama kako bi se osigurali zdravlje i sigurnost putnika i posade.

Dodavanjem opcije WIZZ Flex prilikom rezervacije putnici mogu biti sigurni da će, ukoliko se okolnosti promijene ili ukoliko žele promijeniti datum putovanja, moći rezervisati bilo WIZZ let po izboru. U ovim nesigurnim vremenima je važno da se smanji briga i da se osigura dodatni nivo zaštite putničkih rezervacija.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira, je izjavio da mu je drago što nakon osam godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini može najaviti drugu bosansku bazu u Sarajevu, jer vide potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima.

“Današnja najava je pokazatelj naše posvećenosti prisustvu u Bosni i Hercegovini i pružanju pristupačnijih prilika za putovanje, dok se istovremeno pridržavamo najviših standarda naših higijenskih protokola. Naši najsavremeniji avioni, kao i naše pojačane zaštitne mjere osigurat će najbolje sanitarne uslove za putnike. Wizz Air upravlja najmlađom i ekonomski najefikasnijom flotom aviona s najmanjim ekološkim otiskom u Evropi. Uvjeren sam da će Wizz Air pozitivno utjecati na ekonomski razvoj i rast turizma u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Nermin Zijadić, direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, je rekao da prije svega mora istaći da su veoma zadovoljni što je baš kompanija Wizz Air odlučila uspostaviti bazu na ovom aerodromu, a vjeruje da je to vijest koja će obradovati i brojne naše građane, kako zbog povoljnih cijena karata, tako i zbog destinacija koje planiraju uvesti.

“Posebno je važno što će to biti destinacije na kojima živi naša brojna dijaspora. Ova značajna kompanija uspostavila je prije četiri godine liniju Budimpešta – Sarajevo, za koju je vladao veliki interes i zahvaljujući kojoj je veliki broj građana posjetio prelijepi glavni grad Mađarske, ali koja je omogućila i dolazak velikog broja turista u naš grad. Otvaranje baze u Sarajevu bilo bi veoma značajno za Aerodrom, ali i za cijeli turistički sektor. Kao što to obično biva, baza kompanije na jednom aerodromu znači generiranje većeg obima prometa. Sve to je veoma bitno, ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri ovise o oporavku avioprometa u našoj zemlji”, kazao je on. – Izvor www.klix.ba