USAID i Turistička zajednica KS realizovali dvodnevnu radionicu „Digitalna obuka i taktičko planiranje za DMO“

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i USAID nastavljaju uspješnu saradnju u procesu oporavka turizma u Bosni i Hercegovini na projektima unapređenja, razvoja i promocije turističkih potencijala te podsticanju opšteg ekonomskog razvoja i jačanja turističke privrede.

Dvodnevna radionica za uposlenike Turističke zajednice KS pod nazivom „Digitalna obuka i taktičko planiranje za DMO (organizacije za menadžment destinacija)“ realizovana je u sklopu USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia and Herzegovina).

Radionicu su vodili poznati svjetski eksperti iz oblasti turizma: Ibrahim K. Osta; šef projekta, Damian Cook; vodeći stručnjak za promociju digitalnog turizma i Amjad Sawalha; voditelj tima za razvoj iskustava i destinacijski marketing.

Kroz prezentacije i diskusije, uposlenici Turističke zajednice KS dali su detaljan pregled trenutne situacije i tržišta i predstavili planirane programske aktivnosti Turističke zajednice KS. Razgovaralo se o planiranim koracima u izradi taktičkog plana oporavka turističke privrede, novim pristupima u oblasti marketinga i promocije, profilima turista, demografskoj strukturi, sezonalnosti turističkih posjeta, prioritetnim tržištima, online promociji turističke ponude te zajedničkim strateškim aktivnostima i kratkoročnim i dugoročnim ciljevima USAID-a i Turističke zajednice KS.

Izradom taktičkog plana oporavka i kvalitetnog plana promocije, Turistička zajednica KS nastoji smanjiti vrijeme oporavka turizma kroz održivi razvoj te pozicionirati Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao poželjne turističke destinacije kroz promotivne aktivnosti prilagođene situacionoj analizi, novim trendovima i zahtjevima tržišta.