TZKS dio projekta “Razvoj održivog turizma u BiH”

U cilju pružanja podrške oporavku sektora turizma u Bosni i Hercegovini od razarajućih ekonomskih efekata pandemije COVID-19, USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini organizirao je webinar “Podrška oporavku i otpornosti turizma u Bosni i Hercegovini”, koji je održan 25. i 26. januara 2021. godine a koji je pratilo više od 5000 gledalaca. Webinar je okupio dinamičnu grupu međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti turizma koji su prezentovali strateške i taktičke aktivnosti koje će sektoru turizma u Bosni i Hercegovini pomoći da vrati goste i poveća njihovu potrošnju na sve konkurentnijem tržištu. Učesnici su raznovrsnim temama pružili doprinos i podršku oporavku turističke industrije od razarajućih ekonomskih utjecaja pandemije COVID-19.

Nancy Eslick, direktorica misije USAID-a u BiH optimistično je poručila da će zahvaljujući projektu kreirati jedan brend zahvaljujući kojem će svako u svijetu moći prepoznati BiH kao mjesto koje žele da posjete. Cilj je da se kroz turizam podstakne razvoj ekonomije i investiranje u BiH, poduzetništvo, javno i privatno partnerstvo, zaštita prirode i otvore nova radna mjesta.

Među učesnicima webinara bio je i Mufik Muslić, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice KS koji je u ime Turističke zajednice KS predstavio ciljeve i opcije oporavka turizma u skorijoj budućnosti.

„Izuzetno smo zadovoljni kvalitetnom saradnjom s radnom grupom USAID-a s kojima radimo već  nekoliko mjeseci, deklarišući se da smo svjesni težine problema turističke privrede zbog pandemije, te smo spremni zajedničkim snagama raditi na svemu što vodi do izlaska iz problema. Turistička zajednica KS je promijenila poslovnu politiku, usmjerili smo se prema digitalnom obliku promocije i marketinga, te ćemo raditi na digitalizaciji karata, muzeja, novi web dizajna našeg portala i slično“ – naglasio je Muslić. Dodao je kako je svjestan da u situaciji kada imamo loše uslove za putovanja i mnoge zabrane i prepreke, trebamo prilagodbu trenutnom stanju, ali to ne znači mirovanje turističke privrede. Uz navedene projekte digitalizacije, bit će rađena promocija ljetne i zimske turističke sezone u 2021. godini.

Učesnici su podsjetili na mnoge mogućnosti koje BiH ima i koje treba iskoristi, te za koje će biti neophodna podrška vladajućih struktura.

Projekat je vrijedan 20 miliona dolara,  kao najveće pojedinačno ulaganje USAID-a u posljednje vrijeme, a u toku narednih 5 godina biće uloženo za oporavak turizma kako bi on postao jedna od glavnih razvojnih grana a kojim bi BiH bila transformisana u jednu od top svjetskih destinacija.

Turistički djelatnici iz BiH pozdravili su projekat uz očekivanje da će biti ostvareni vidljivi rezultati.