Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-a 19 u turizmu

Kao jednu od mjera za ublažavanje posljedica pandemije Covid – 19 vlade u BiH pripremaju usvajanje dokumenta “Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-a 19 u turizmu”.

 

Tim dokumentom koji je ove sedmice prihvatila Vlada Federacije BiH i dostavila ga Vijeću ministara BiH na razmatranje Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti oznaku zemlje sigurnog putovanja od Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).

 

Navedeni dokument Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavila je Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID).

 

Smjernice utvrđuju načela kojima se treba voditi Bosna i Hercegovina prilikom obavljanja turističkih aktivnosti tokom pandemije COVID-19, kao i protokoli za turističko-ugostiteljske subjekte, a njihova svrha je zaštita turista i radne snage, uz istodobno poštivanje zdravstvenih propisa i mjera ograničavanja fizičkih kontakata koje su uspostavljeni u BiH.

 

Takve mjere bi trebale biti fleksibilne, prilagođene lokalnoj zdravstvenoj situaciji i omogućile bi postepeno pokretanje i oživljavanje različitih segmenata turističkog sektora.

 

Prihvatanjem smjernica i protokola vezanim za turizam, BiH će dobiti oznaku #SafeTravels (sigurnog putovanja), WTTC-a, te bi se pridružila listi s više od 40 zemalja koje imaju ovu oznaku.Smjernice i protokole kreirali su svjetski lideri u turizmu.

 

Time bi Bosna i Hercegovina bila označena kao zemlja koja ima prihvaćen svjetski protokol, putovanje u zemlju sigurno, a otvaranjem granica, te ovom oznakom i drugim udruženim mjerama privukla bi veći broj gostiju.

 

Kako se ističe u informaciji iz Federalne vlade to je od iznimne važnosti za privatni sektor u turizmu i ugostiteljstvu, koji je posebno ekonomski pogođen pandemijom Covid -19.

Izvor: Fena