Sarajevski muzeji u subotu 14.11. obilježavaju Međunarodni dan muzeja

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju i preporuke ICOM-a, Međunarodni dan i Evropska noć muzeja koji se tradicionalno obilježavaju u maju, ove godine bit će obilježeni u novembru. Muzeji i institucije kulture, kako u cijelom svijetu, tako i u Kantonu Sarajevo, bili su primorani skratiti radno vrijeme, reorganizovati poslovanje i usmjeriti se na on-line aktivnosti ili čak zatvoriti svoja vrata za posjetioce. 

 

Aktivnosti koje muzeji u Kantonu Sarajevo pripremaju povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja planirane su za subotu 14. novembar, a u skladu su sa trenutnom epidemiološkom situacijom i mjerama. 

 

Depandansi Muzeja Sarajeva (Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajevo 1878-1918) bit će otvoreni od 11 do 14 sati, a ulaz za posjetitelje je besplatan. Pored stalnih postavki, posjetitelji će moći pogledati virtualnu prezentaciju muzejskih objekata i na online platformama. 

 

Ulaz će biti slobodan i u Tunel spasa, autentični spomenički kompleks koji čuva brojne eksponate iz vremena opsade Sarajeva i koji je bio jedina veza između opkoljenog grada i ostatka svijeta u teškim ratnim godinama. Radno vrijeme ovog muzeja je od 9 do 16 sati.

 

I Muzej ratnog djetinjstva, institucija koja je dobitnik Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu u okviru programa Evropski muzej godine i uvršten na listu 50 evropskih muzeja koji su obilježili evropsku muzejsku scenu u posljednjih 40 godina, otvorit će svoja vrata za sve posjetioce u subotu u periodu od 11 do 19 sati, a za ponedjeljak (16. novembar) planirana je radionica za djecu.

 

Ulaz je slobodan svakim danom i u Dom oslobodilaca i Muzej 105. motorizovane brigade.

 

Historijski muzej Bosne i Hercegovine tradicionalno u novembru obilježava Mjesec muzeja, a u u fokusu je edukativna platforma o kulturno-historijskom naslijeđu vjerskih zajednica u BiH pod nazivom Religioskop. Uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, preporučujemo posjetu i Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, najstarijoj kulturnoj i naučnoj instituciji u zemlji, kao i sarajevskoj Vijećnici, koja je zasigurno najljepše i najreprezentativnije zdanje i simbol Sarajeva kao jedinstvenog spoja Istoka i Zapada ili bilo kojem od 26 muzeja u Kantonu Sarajevo koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Sarajevo uistinu krije muzejsko blago koje će zadovoljiti ukuse i najzahtjevnjih posjetilaca i zaljubljenika u historiju i kulturu. Uživajte u vikendu i istraživanju zanimljive historije ovog područja i bogate kulture naroda koji ovdje stoljećima žive!