IZAĐIMO U SUSRET TURIZMU

“Izađimo u susret turizmu” naziv je konferencije koju Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizira 30. septembra, a koja za cilj ima okupljanje turističkih djelatnika, predstavnika vlasti i struke, koji će zajedničkim idejama i dobrim primjerima iz prakse pokušati unaprijediti trenutno stanje outdoor turizma u Kantonu Sarajevo.

Panelisti konferencije su predstavnici Planinarskog saveza KS, Udruženja brdskih biciklista, Gorske službe spašavanja, EU projekata čija je realizacija u toku, privatnog sektora, te profesori s Prirodno-matematičkog fakulteta i  Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Teme o kojima će panelisti govoriti su: Sarajevo – grad među planinama, outdoor turizam kao šansa za razvoj obogaćenog turističkog proizvoda u Kantonu Sarajevo;  zaštita prirodnog okoliša i podrška organa vlasti planinarskoj organizaciji kao preduslov za uspješan razvoj outdoor turizma; outdoor turizam u ponudi turističkih agencija kroz pozitivna iskustva i potencijale, te bezbjedonosni aspekt outdoor turizma. Bit će predstavljani i projekti Sarajevo Outdoor City i Magična penjališta BiH, a učesnici će imati i vrijeme predviđeno za diskusiju i donošenje zaključaka koji će predstavljati temelj za programske aktivnosti Turističke zajednice KS u narednom periodu.

Ostali planirani učesnici konferencije su predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva privrede KS, Ministarstva saobraćaja KS, Ministarstva kulture i sporta KS, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Grad Sarajevo, opštine u KS – sektori za privredu, SERDA-e, Privredne komore KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, JU Zaštićenih područja KS, KJP ZOI’84, Sarajevo Navigatora, Udruženja turističkih privrednika BiH, Udruženja turističkih vodiča Sarajeva „Vučko“, i  drugi.

Outdoor turizam i njegovi potencijali prepoznati su kao prilika da se turistički proizvod Kantona Sarajevo obogati i unaprijedi. Cilj je povećati broj turističkih dolazaka i broj noćenja u KS nudeći turistima priliku da upoznaju neistražene ljepote i mogućnosti za aktivan odmor u prirodi.

“Izađimo u susret turizmu” završna je konferencija, nakon centralne –  “Turizam i ruralni razvoj KS” održane 26. septembra i prve – “Strategija razvoja turizma KS” održane 10. septembra,  čiji je organizator Turistička zajednica Kantona Sarajevo u povodu Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. septembra.