Regionalni webinar “Turizam – novi početak”

Poslovna akademija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo organizuje regionalni webinar „Turizam – novi početak“.

Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 27.04.2020. u 11.00. Očekivano trajanje 150 minuta.

Webinar je besplatan i može se pratiti bez prethodne registracije putem linka https://bit.ly/3erRBkh  Pristup se ostvaruje kroz web browser i nije potrebno instalirati dodatne aplikacije.

Industrija turizma je suočena sa krizom koja je u kratkom roku dovela do velikih ekonomskih i društvenih posljedica. U manje od osam sedmica 83% svjetskih destinacija je uvelo mjere ograničenja putovanja. Prema procjenama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pad turističkih dolazaka na globalnom nivou će biti između 20% i 30%, odnosno između 290 i 440 miliona dolazaka, ali se može očekivati da će pad biti i veći. Prema istraživanjima provedenim u Sarajevu, turistički radnici smatraju da se turistička sezona 2020.godine može smatrati neuspjelom, te 80% njih očekuje smanjenje obima poslovanja između 61% i 100%.

Cilj webinara simboličnog naziva „Turizam – novi početak“ je da kroz izlaganja panelista – uglednih regionalnih eksperata i turističkih radnika, potakne diskusiju o novim pristupima i pravcima budućeg razvoja turizma u regiji i mogućim rješenjima za prevazilaženje posljedica krize.