Trebevićka staza za bob i sankanje

Osim duboko urezanih sjećanja, na najveći sportski događaj u Jugoslaviji – Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, danas podsjećaju i različiti objekti izgrađeni u to vrijeme, koji stoje kao svjedoci da se takav spektakl dešavao upravo u našoj državi. 

 

Tako je za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine na Trebeviću izgrađena bob staza koja je služila za takmičenje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju. Bob stazu je gradila, tada najbolja i najjača, njemačka firma Dayle. Radovi oko bob staze bili su povjereni profesoru Gorazdu Bučaru koji je s grupom arhitekata napravio tadašnje olimpijsko remek djelo. Gradnja ovakve bob staze nije bila zahtjevna samo građevinski nego i instalaciono, naročito zbog sistema hlađenja koji je bio povjeren profesoru Zlatku Đikiću. 

 

Bob staza na Trebeviću je karakteristična po tome što je napravljena za kombinovanu upotrebu za bob i sankanje, a to je nakon Sarajeva postao standard gradnje u svijetu. Start staze je na 1.108 mnv, cilj se nalazio na 982 m, a duga je 1.570 metara. Za gradnju ovakve staze bilo je potrebno sedam miliona dolara, i to je bio najskuplji objekt koji je izgrađen za Olimpijske igre 1984. godine. Osim što je bila najzahtjevnija za realizovati, bob staza je bila i jedna od najstrmijih i najbržih na svijetu, ali i jedna od najsigurnijih. Koliko je teško napraviti dobru stazu, potvrđuje i podatak da je danas u svijetu samo 13 licenciranih bob staza.

 

 

Na Olimpijskim igrama 1984. sankaška takmičenja gledalo je 20 hiljada ljudi, dok su takmičenja u bobu bila nešto posjećenija, pratilo ih je oko 30.000 gledatelja. Nakon Olimpijskih igara staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Osim toga, velika atrakcija bio je čamac Vučko u kojem su i građani, njih sedam ili osam u jednoj vožnji, mogli uživati u svim čarima bob staze. Tako je ona nakon samih igara ostala samoodrživa, sve do početka rata i opsade Sarajeva, koja je počela 1992. Tokom agresije, pretrpljena su velika razaranja, pa je tako, nažalost, uništena i bob staza. 

 

 

Zahvaljujući velikoj ljubavi Sarajlija prema Trebeviću, ovoj planini se polako vraća nekadašnji sjaj, obnavljanjem postojećih i izgradnjom novih sadržaja. Danas je Trebević popularno mjesto za ugodne šetnje, trčanje, fotografisanje, kao i ekstremne sportove poput down-hill biciklizma. 

 

 

Pokrenuta je inicijativa za obnovu staze za bob i sankanje koja je trenutno osposobljena za suhe treninge, a u budućnosti bi trebala biti glavni regionalni trening centar. U blizini bob staze je i izlazna stanica Trebevićke žičare, kao i nekoliko lokala u kojima se možete udobno smjestiti i odmoriti nakon šetnje ovom čarobnom sarajevskom planinom.