Sretan Božić želi vam Turistička zajednica Kantona Sarajevo

Vjernici širom svijeta 25. decembra slave Božić – rođenje Isusa Krista, pa tako i katolici širom Bosne i Hercegovine. Tradicija slavljenja Božića pisana je s radošću, koja dolazi iz srca. Kad radost krene, pjevaju se u predivne božićne pjesme, jedna ljepša od druge, a svaka od njih svjedoči daje u svakom blagdanskom božićnom običaju ugrađena duhovna dimenzija.

 

Božić je toliko zaživio u našem društvu da ga slave i oni koji ne poznaju njegovo teološko i vjerničko značenje, pa ako u periodu božićnih praznika boravite u Sarajevu, jedno je sigurno – osjećat ćete se kao u svom domu.

 

Nakon što obave posljednje pripreme, skuhaju jela i slastice, očiste kuću, te ukrase jelku, vjernici se spremaju za ponoćku. Sarajlije tradicionalno odlaze u Katedralu Srca Isusova na misu ponoćku koja obilježava dolazak ovog praznika, a nerijetko se na ovoj misi katolicima pridruže i građani drugih vjeroispovijesti. Tako ćete se još jednom uvjeriti u zajedništvo i multikulturalnost glavnog grada BiH!

 

 

Ponoćka se obilježava i u drugim crkvama širom grada. Odlučite li se za ponoćku u crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku moći ćete uživati u pjevanoj liturgiji, božićnim jaslicama i pučkim božićnim pjesmama. Ova crkva je iznutra i izvana lijepo oblikovana, puna mira i sabranosti, tiha, mistična.

 

Sarajlije Božić provode u krugu porodice i prijatelja, a neki se odluče za slavlje i u sarajevskim restoranima koji uglavnom rade za božićne praznike. Grad tokom praznika obiluje različitim sadržajima,  te između ostalog, na Holiday Marketu možete uživati uz Jazzy Christmas i Marija Šestić Jazz Guerilla.

 

 

Gdje god da se nalazite ovog Božića, želimo vam da ovaj praznik provedete u miru i radosti, oduševljeni i otvorena srca!

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo!