Dani otvorenih vrata u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu

Devetog decembra 1948. godine donesena je Konvencija za spriječavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine donesena je odluka o njenom obilježavanju odnosno utvrđen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina.

 

Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina obilježava se s ciljem podizanja svijesti o Konvenciji o genocidu, prevenciji, kao i odavanju počasti žrtvama.

 

U Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu i Mostaru 09. i 10. decembra obilježava se Međunarodni dan prevencije i sjećanja na žrtve genocida i Dan ljudskih prava, te su tim povodom organizovani “Dani otvorenih vrata”. Ova dva dana, od 9-18h svim posjetiteljima Muzeja ulaz je besplatan.

 

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 je prvi muzej koji na jedinstven način prikazuje zločine protiv čovječnosti i genocid počinjen u BiH.
Ovo je prvi projekat “kulture sjećanja“ koji na vjerodostojan, simboličan i slikovit način prikazuje razmjere počinjenih zločina kao i karakter rata u Bosni i Hercegovini. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i straživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995.