20. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“

Jubilarni 20. festival božićnih pjesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ održat će se 11. decembra 2019. godine, s početkom u 20 sati, u sarajevskom „Domu mladih“. Festival zajednički realiziraju Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ i Udruga „Libertas“ iz Sarajeva. Festival je 2000. godine osmislio i utemeljio dr. sc. Marijo Pejić.

 

Festival „Kao nekad pred Božić“ osmišljen je kao kulturni projekt od državnog značaja. Ovaj festival doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom prazniku Božiću. I ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i ukazati nam na važnost čuvanja i njegovanja tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, potom tamburaške i baletne skupine, zborovi, klape, ansambli, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike iz BiH, Hrvatske i Srbije.

 

Popularni izvođači zabavne i ozbiljne muzike će nastupiti u drugom, revijalnom dijelu programa. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Osnovni ciljevi ove manifestacije su doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH i stvaranje blagdanske atmosfere, očuvanje katoličke tradicije u Sarajevu te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, tolerancije i zajedništva.

 

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

 

– Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznala je značaj Festivala „Kao nekad pred Božić“ koji već dvije decenije pojačava i stabilizuje božićno-praznično raspoloženje u Sarajevu, festival zbog kojeg u naš grad dolaze poznata muzička imena iz BiH i regiona, brojni gosti odnosno turisti i naš cilj je da se ovdje osjećaju lijepo i da ponovo dođu. Stoga, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, i ove godine podržava ovaj festival koji je izuzetno značajan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH – kazala je stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Adisa Kušundžija.

 

 

Na ovogodišnjem Festivalu učestvuju neka od najvećih imena muzičke scene: Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražen Žerić Žera i Crvena jabuka, Matko Jelavić, Šima Jovanovac, Minja Subota, Paula Jusić i Đelo Jr. Jusić, grupa „Stijene“, Vlado Podany, Ine Tadić („Hercegovački bećari“, Široki Brijeg), „KRČ“ – Udruga građana općine Primošten, Puhački orkestar Primošten, Folklorni ansambl „LINĐO“ Dubrovnik, klapa „Divna“ Trpanj, ženski zbor „Marjanke“ Split, baletna skupina „Bellarte“ Sarajevo, Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo „Fra Nenad Dujić“, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu, PU Dječji vrtić „Sv. Obitelj“ Sarajevo, HKUD „Antas Mucić“ Ljubuški, Jakša Jurjević, Mladen Jeličić Troko, Turistička zajednica Primošten, Turistička zajednica Grada Županje, Minka Muftić… Voditeljica programa bit će Amela Hubjer Hatić, urednica i voditeljica Televizije Sarajevo.

 

Program je prilagođen muzičkim ukusima i afinitetima svih generacija i prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih katolika, te da je manifestacija prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH. Televizijska snimka Festivala bit će emitirana premijerno u programu TVSA, a potom i u programu FTV.

 

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato Skenderija), a cijena ulaznice je 15 KM.