Događaji koji će obilježiti novembar u Sarajevu

Iako je Sarajevo poznato kao centar ljetnih dešavanja, ovaj grad ništa manje atraktivan nije ni u jesenjem periodu. Novembar će biti u znaku Prvog međunarodno paraplivačkog takmičenja u BiH, Cirkusa na ledu, te brojnih koncerata velikih muzičkih zvijezda poput Mahmuta Orhana, Ede Maajke, Harisa Džinovića…

 

Građani Sarajeva će 9. novembra uživati u cjelodnevnom događaju promotivno-prodajnog, kulturnog, zabavnog i humanitarnog karaktera – OREA Art Marketu, namijenjenom za generacije od 0 do 100 godina. Na Art Marketu će oko 40 izlagača predstaviti svoje unikatne bosanskohercegovačke rukotvorine, a dio novca od svake prodane rukotvorine, kao i sav prihod od ulaznica, ide u humanitarne svrhe, za podršku Roditeljskoj kući udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. ART Market počinje u 11h, a trajat će sve do 18 sati. Lokacija marketa je Brew Imperial Society (bivše kino Imperijal, Maršala Tita 56).

 

Isti dan, na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu bit će upriličeno Prvo međunarodno paraplivačko takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje organizuje Plivački klub Spid Sarajevo. Takmičenje će biti održano po IPC pravilima i dodjeljivat će se medalje u klasama S1-S14, AB i C21 (Down sy). Počinje u subotu 9. novembra u 15h, dok drugi dio takmičenja počinje u nedjelju u 9h kada je i svečano otvaranje.

 

Želimir Altarac Čičak za 9. novembar, s početkom u 19h u sarajevskoj KSC Skenderiji – Dvorana Mirza Delibašić, sprema desetosatni program kojim obilježava uspješnu saradnju sa svojim prijateljima tokom proteklih godina i decenija. Uz nastupe dobro poznatih grupa i imena poput Crvene jabuke, Osvajača, Nevernih beba, Maje Milinković i brojnih drugih, bit će to prilika da svoj rad predstave i nova imena sarajevske, bh. i s podneblja balkanske pop rock scene. Ovaj jedinstveni muzički spektakl Ž.A.Čičak, izvan vremena za sva vremena, ujedno će biti i retro prezentacija – kako se kalila sarajevska pop rock scena s njihovim preživjelim autorima, stvaraocima i izvođačima.

 

U Narodnom pozorištu Sarajevo, 15. novembra u 20h, Sarajevska filharmonija će upriličiti spektakularan koncert, dok će istu noć, s početkom u 21h u Klubu 1, nastupiti Edo Maajka, gdje će promovirati novi album Put u plus.

 

Dan poslije nastavljamo u ritmu muzike za ples… Najveće plesno dešavanje u državi, 6. Sarajevo Dance Festival, bit će upriličeno u Domu mladih 16. novembra, a dan poslije 17.11., takmičenje se nastavlja u Sportskoj dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu.

 

U dvorani Mirza Delibašić – Centar Skenderija, 25. novembra će se odigrati spektakularna predstava internacionalnog Grand cirkusa na ledu iz Ukrajine, uz učešće preko 40 umjetnika klizanja. Umjetnici izvode cirkuske tačke na granici nemogućeg, očaravajući publiku širom svijeta. Predstava u Sarajevu se održava u sklopu njihove evropske turneje pod nazivom Black & White. Predstava je atraktivna i interesantna za gledatelje svih uzrasta (od 7 do 77). Predstava traje 90 minuta bez pauze, a tokom trajanja predstave umjetnici na ledu desetak puta mijenjaju kostime, koreografiju i scenografiju, tako da će uz svjetlosne i zvučne efekte, predstava Grand cirkus na ledu potpuno opravdati epitet spektakl.

 

Povodom obilježavanja 50. rođendana KJP Centra Skenderija sprema se nekoliko događaja, a centralna manifestacija bit će koncert Harisa Džinovića, 29. novembra u 20h u dvorani Mirza Delibašić. U sklopu centralne manifestacije svi posjetitelji će imati priliku uživati u posebnim vizuelnim efektima na sceni i u samoj dvorani, izložbi historije Skenderije u proteklih 50 godina, kao i kratkom filmu o izgradnji Skenderije.

 

Zabava na Skenderiji se nastavlja istog dana… S početkom u 22h, u Domu mladih Sarajevo bit će upriličen party evropskih razmjera, kada će nastupiti poznati DJ i house producent Mahmut Orhan. Dan poslije, također povodom obilježavanja 50. rođendana KJP Centra Skenderija, u Domu mladih Sarajevo s početkom u 21h, nastupit će S.A.R.S – bend koji ruši društvene i geografske granice.

 

Mjesec novembar završit će s pjesmom i nastupom Bože Vreće u Narodnom pozorištu Sarajevo, koji će biti upriličen 30. novembra s početkom u 20h.