Uspješno završen Internacionalni Festival Turističkog Filma BiH

Prvi put u BiH organiziran je Internacionalni Festival Turističkog Filma BiH 2019. Uz malu pomoć i dugogodišnje iskustvo susjednih i regionalnih zemalja od ove godine i Bosna i Hercegovina je postala dio svjetskog elitnog društa u svijetu Turističkog filma.

 

U prepunoj kongresnoj dvorani Hotela Hills, Internacionalni Festival Turističkog Filma BiH 2019. ugostio je prijatelje iz Austrije, Turske, Švicarske… Pridružile su se također i ambasade Turske, Grčke, Pakistana, Japana i Saudijske Arabije.

 

Turistički film se prezentira kao novi turistički trend koji utiče na porast posjeta unutar određenoga mjesta. Pridonosi povećanju broja turista u određenim destinacijama i to neizravno kroz promotivne aktivnosti destinacijskih menadžment organizacija. Regionano je već duži niz godina prepoznat u susjednim državama i podržan od svih značajnijih državnih institucija.

 

IFTF je nagradio filmove i audiovizualne produkcije koje promovišu turizam u sljedećim aspektima:

 

-turističko odredište (grad, regija ili država);
-pustolovni turizam;
-ekstremni sportovi;
-sportski turizam (skijanje, planinarenje, biciklizam…);
-hoteli i odmarališta; ljudi, kultura i tradicija;
-vjerski turizam;
-ruralni turizam;
-aktuelna događanja, sajmovi i kongresi.

 

 

IFTF okuplja vodeće stručnjake iz sektora turizma, filma, medija, komunikacije, marketinga, oglašavanja i spaja ih sa kreativnim ljudima iz audiovizualne produkcije i agencijama koje promovišu turističke atrakcije i predstavljaju ih na autentičan i inovativan način.

 

Održavanje Internacionalnog Festivala Turističkog Filma pomaže brendiranju zemlje, odnosno potiče stvaranje prepoznatljivih elemenata te ističe atraktivnost destinacija, prirodnih ljepota, gastronomske ponude u BiH. Filmski turizam odnedavno se prezentira kao novi turistički trend koji utiče na porast posjeta unutar određenoga mjesta.

 

Cilj Internacionalnog Festivala Turističkog Filma bio je otkrivanje novih dimenzija turizma i prezentacije atraktivnih destinacija KS i BiH kroz upotrebu vizualnih medija.

 

Važnost turizma ogleda se prije svega u duhovnom obogaćenju čovjeka, širi horizonte i približava ljude. Turizam mijenja sliku ljudi i prostora, poboljšava kvalitetu života, ubrzava razvoj. Osim općih civilizacijskih vrijednosti, turizam sve više postaje vodeća grana razvoja drustva. U mnogim zemljama svijeta ta je pozicija već dugo na snazi. Turizam širi tržište, čineći ga vrlo moćnim i uticajnim ekonomskim faktorom.

 

Awards ceremony

Svecana ceremonija dodjela nagrada

Geplaatst door Internacionalni Festival Turistickog Filma BiH op Maandag 30 september 2019

 

Festivalski turizam u BiH danas je bitan ekonomsko-turistički pokretač, a Festivali su ambasadori jedne nove moderne BiH na čijim se kulturnim platformama sudaraju različite kulture i ponašanja posjetitelja koji kreiraju jedinstvenu atmosferu i doživljaj ostavljajući neizbrisiv trag na lokalnu zajednicu i kulturu.

 

Festivalski organizatori osim nastupa izvođača koriste historijske, sportske, gastronomske, lokalne i kulturne elemente destinacije kako bi stvorili univerzalnu priču. Na taj način Festivali brendiraju destinacije. Lokalno stanovništvo postaje otvorenije prema novim idejama, a mnogi su se poslovi otvorili i razvili zahvaljujući festivalima.