Sutra počinje Sarajevski festival turizma – U fokusu outdoor i avanturistički turizam

Sarajevo će od 23. do 25. oktobra biti domaćin Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze, na kojem će se predstaviti 70 izlagača.

 

Sajam i ove godine organizuje KJP “Skenderija”, a pokrovitelji manifestcije su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo. Tema ovogodišnje manifestacije je “Outdoor i avanturistički turizam”, jedna od najbrže rastućih kategorija turizma.

 

70 IZLAGAČA

 

Prvi sajam koji je održan u maju 1970. godine u Centru Skenderija je upravo Sajam turizma, a ove godine slavi  41. rođendan, što dokazuje da je ovo jedan od najdugotrajnijih sajmova u našoj zemlji. Dobra vijest za sve posjetitelje jeste da će ove godine na sajmu biti više od 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih i drugih udruženja iz pet zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).

 

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo sa zadovoljstvom ističu kako je Sarajevski festival turizma postao tradicionalno mjesto susreta turističkih subjekata Bosne i Hercegovine i regiona.

 

– Kanton Sarajevo bilježi najveći broj turističkih posjeta u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u narednom periodu želi postati mjesto gdje će se razmjenjivati iskustva, stvarati i sprovoditi nove ideje, dolaziti do umrežavanja, kako lokalnih tako i stranih partnera, struke, privatnog i javnog sektora – poručuju iz Turističke zajednice KS.

 

PREDAVANJA EKSPERATA

 

Festival turizma i ove godine nudi zanimljiva predavanja uz učešće eksperata iz zemlje. Fokus će biti na outdoor i avanturističkom turizmu.

 

– To je za Turističku zajednicu KS od velikog značaja, budući da razvoj turizma u narednom periodu želimo proširiti iz gradske jezgre ka planinama i prirodi koja okružuje grad, te na ovaj način želimo obogatiti turistički sadržaj Kantona Sarajevo i raznim profilima turista ponuditi nezaboravna iskustva.

 

Cijeli program Sarajevskog festivala turizma obuhvata:

 

  • Prezentacija domaće i inozemne turističke ponude
  • Promocija domaćih turističkih i prirodnih potencijala
  • Promocija domaćih i inozemnih touroperatora i turističkih kompanija
  • Ponuda domaćih i inozemnih turističkih kapaciteta
  • Promocija svih oblika turizma
  • Ponuda zimskih turističkih centara u zemlji i regionu
  • Ponuda odmora na moru u BiH i regionu
  • Snadbjevanja i opremanje turističkih objekata
  • Ponuda gastro-programa prehrambenih proizvoda i pića

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati i ulaz je slobodan, a na otvaranju Festivala bit će pripremljena tarhana i to oko 1.500 porcija koje će biti podijeljene posjetiteljima.