Britanski Telegraph preporučuje posjetu Sarajevu, gradu s prijateljskom vibrom i bogatom kulturnom ponudom

The Telegraph/Getty

Zbog prirodnih ljepota, raznolike kulturne i turističke ponude, ali i direktne aviolinije na relaciji Sarajevo – London koja je nedavno uvedena, ugledni britanski The Telegraph preporučio je čitateljima da posjete Sarajevo i otkriju sve njegove čari.

 

– Turizam je u porastu, pa obavezno posjetite Sarajevo prije nego nastanu gužve. Odnedavno je lansiran direktan let za Sarajevo, prvi iz Velike Britanije u posljednjih 10 godina, tako je u zaborav palo putovanje kroz različite evropske aerodrome, i svedeno je na samo nešto više od dva sata leta – piše The Telegraph.

 

Uprkos mučnoj historiji i vijestima o nemilim događajima koje su ranije odjekivale širom svijeta, ovaj britanski medij opisuje Sarajevo kao jako lijep, uporan grad, uz prijateljsku, laganu vibru i bogatu kulturnu ponudu, uključujući i tradicionalni filmski festival.

 

Pisao je Telegraph i o sarajevskoj dolini, historiji i građevinama, kao i o kulturnoj raznolikosti, naglašavajući kako ovdje rame uz rame, sretno žive različite etničke i vjerske zajednice. Po dolasku u Sarajevu, prijedlog je da obavezno prošetate do Žute tabije, tvrđave koja je udaljena 15 minuta hoda od Baščaršije, odakle se pruža fascinantan pogled na grad.

 

The Telegraph/Getty

 

Govoreći o užasima opsade Sarajeva, prijedlog je da se posjeti Tunel spasa, koji je bio jedina veza opkoljenog Sarajeva s ostatkom svijeta, ispod aerodromske piste od ruke do ruke prenosila se hrana i voda.

 

Prijedlog posjetiteljima je i vožnja Trebevićkom žičarom, ali i posjeta napuštenoj bob stazi, koja se nalazi na nekoliko minuta hoda od izlazne stanice žičare.

 

– Odvezite se do vrha planine Trebević. Za potpuni doživljaj tu su i lokali na planini, koji su odlična platforma za fenomenalan pogled na grad, dok boravite okruženi gustom šumom.

 

Kada se ponovo spustite u grad, krenite dalje. Nakon obilaska Tašlihana, po preporuci britanske novinarke, trebate svratiti u Gazi Husrev-begov bezistan na Baščaršiji, gdje možete kupiti ručno izrađene bakrene i srebrene posude, lokum i suvenire.

 

The Telegraph/Getty

A, kakav bi to bio tekst o Sarajevu, a da se ne spomenu specijaliteti bosanske kuhinje? Naravno, to je nezaobilazno, a novinarka The Telegrapha posebno je oduševljena klepama, bosanskim loncem, te tufahijama.

 

Cijeli tekst pročitajte OVDJE