TZ Kantona Sarajevo obilježila Svjetski dan turizma

Turističkim radnicima, građanima i svima koji su uključeni u razvoj turizma, Turistička zajednica KS čestita Svjetski dan turizma!

 

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine od 27. septembra 1970., kada je usvojen statut Svjetske turističke organizacije (World Tourism Organization – UNWTO). Obilježava se kako bi se unutar Međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom privrednom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju, a Svjetski dan turizma sinoć je svečano obilježen i u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu. Tim povodom predstavljeni su novi projekti i sumirani dosadašnji rezultati Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

 

PREPOZNATLJIVA TURISTIČKA DESTINACIJA

 

Kanton Sarajevo se pozicionira kao prepoznatljiva i priznata turistička destinacija, o čemu svjedoči stalan i visok rast turističkog prometa iz godine u godinu. To je između ostalog rezultat proglašenja turizma kao djelatnosti od strateškog značaja za Kanton Sarajevo, koji je najjača destinacija u Bosni i Hercegovini.

 

Za osam mjeseci Kanton Sarajevo je ugostio 451.877 turista, a s krajem augusta je ostvareno i milion noćenja u ovoj godini. Broj gostiju u Kantonu Sarajevo samo u ovom periodu već je premašio broj stanovnika KS. U poređenju s prethodnom godinom, kada je cifra od milion ostvarenih noćenja dostignuta u oktobru, 2019. godine Kanton Sarajevo bilježi isti rezultat već u augustu. U Kantonu Sarajevo je u periodu od januara do augusta 2019. godine turistički promet zabilježio porast broja dolazaka turista za 13,67% i rast ostvarenog broja noćenja za 16,77% u poređenju s istim periodom u prethodnoj godini.

 

 

 

 

 

DEVET MEĐUNARODNIH SAJMOVA

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u 2019. godini je do sada učestvovala na devet međunarodnih sajmova u sljedećim gradovima: Beč, Berlin, Helsinki, Madrid, Ljubljana, Istanbul, Milano, Dubai, Beograd, kao i na lokalnim sajmovima u Sarajevu i Banja Luci. Osim turističkih sajmova, vršila se i prezentacija turističke ponude u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

 

– U protekle 3 godine smo izlagali na gotovo 30 prestižnih međunarodnih sajmova, a s nastupima na lokalnim sajmovima i intenzivnom promocijom na različitim konferencijama, manifestacijama i događajima od turističkog značaja, turističku ponudu Kantona Sarajevo, predstavili smo u  više od 20 zemalja svijeta. S ponosom ističemo da na prestižnom sajmu WTM London 2019 koji je u pripremi i održava u novembru ove godine, nastupamo s čak deset suizlagača (hotelijera i turističkih agencija s područja KS) – kaže Nermin Muzur predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice KS.

 

 

U cilju podizanja kvaliteta turističke ponude i pripreme za nastupajuću turističku sezonu, Turistička zajednica Kantona Sarajevo je 2018. i 2019. godine organizirala dvije konferencije „Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva“. Cilj održavanja konferencija je upoznavanje predstavnika incoming turističkih agencija, hotelijera i turističkih vodiča s profilom turista koji posjećuju Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, njihovim očekivanjima, potrebama i kulturološkim standardima, te iskustvima stečenim tokom ranijih posjeta.

 

 

POZITIVNA ENERGIJA SARAJEVA

 

Od najznačajnijih projekata izdvaja se sufinansiranje Sarajevo Film Festivala, podrška Zemaljskom muzeju BiH, podrška organizaciji festivala Live Stage, te sarajevski derbi.

 

– Krenuli smo bez ikakvih uslova, a danas važimo za firmu koja ima svoj budžet, sufinansira druge projekte i promoviše sve vrijednosti Kantona Sarajevo. Ponosan sam da smo izgradili priču koja može finansirati ili sufinansirati projekte od koncerta Plavog orkestra, Crvene jabuke, DJ Solomuna… Svaki put su to događaji koji imaju po desetine hiljada gledatelja i imaju pozitivni efekat za cijelu priču. Nakon svakog tog događaja osjeti se pozitivna energija i vidi se da u Sarajevu ima pozitive koju treba probuditi – kazao je Muzur, te dodao se na osnovu turizma može napraviti najbolja promocija i razvoj zemlje.

 

 

Naglašeno je i to da je u završnoj fazi je i mobilna aplikacija Visit Sarajevo, koja će biti besplatna i raditi će i na offline varijanti. Aplikacija će na jednom mjestu objediniti sva dešavanja u gradu, kao i preporuke šta je to što treba obići u Sarajevu.