U Sarajevu danas počinje sedmi “Juventafest”

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest” bit će održan od 5. do 9. septembra u Sarajevu, a ugostit će više od 100 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Rusije koji će učestvovati u ovom događaju.

 

Festival će svečano biti otvoren večeras u Pozorištu mladih Sarajevo u 19.00 sati, nakon čega će uslijediti izvođenje predstave “Romeo i Julija” koju na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda.

 

Na festivalu će biti odigrano ukupno šest predstava – po dvije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 

Tokom festival bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori bit će posvećena mladima sa Down sindromom koji će učestvovati na četiri radionice – Tijelo ispod maske pod vodstvom glumice i dramske pedagoginje Slađane Zrnić, Igrom do plesa pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, Teatarska muzička radionica dirigentice i profesorice Tijane Vignjević te Lutkarstvo koju će voditi lutkarka Jasminka Božuta.