Sarajevo će od 19. do 25. septembra biti regionalni centar plesne umjetnosti

Osnovan prije deset godina Balet Fest je do sada ugostio mnogobrojne baletne kompanije i umjetnike plesa te, održao uspješne popratne programe: radionice, konferencije, izložbe i stručne razgovore. Iz sezone u sezonu, festival BFS, se uspješno održava, ostvaruje svoje ciljeve te se profilirao u jedinstven event!

 

Ovogodišnji Balet Fest održat će se jubilarni, deseti put. Od 19. do 25. septembra, Sarajevo će biti regionalni centar plesne umjetnosti.

 

Ovaj festival, iako mali, iznimno važan u kulturnom životu naše zemlje, istaknula je Edina Papo, direktorica Balet Festa, na najavnoj konferenciji za medije. Festival je, između ostalog, poticao i razvoj baletne publike u Sarajevu, te uspostavljao kriterije dovodeći sjajne predstave iz raznih zemalja. U deset godina postojanja, na festivalu su, osim predstava, održane i brojne izložbe, radionice i stručni skupovi.

 

Ovogodišnje izdanje otvorit će izložba posvećena Rikici Levi, najpoznatijoj balerini iz Sarajeva između dva svjetska rata i nakon Drugog svjetskog rata. Riki Levi je rasla u tradicionalnoj sefardskoj porodici u kojoj su sve kćerke bile izuzetno kreativne i nadarene (njena najstarija sestra bila je spisateljica i prosvetiteljica Laura Papo Bohoreta).

 

S obirom na to da Sarajevo u to vrijeme nije imalo pozorište, Riki Levi je angažman pronašla u Beogradu, no uvijek se vraćala svom rodnom gradu. Tražila je da joj na nadgrobnom spomeniku piše Sanjam Sarajevo. U čast prve profesionalne balerine iz Sarajeva, ovogodišnje Balet Fest predstavlja izložbu u sklopu koje će se održati i performans. Otvaranje je na programu 19. septembra u Galeriji Novi Hram.

 

Flamenko umjetnost bit će predstavljena 20. septembra kroz umjetnost Španske koreografkinje, plesačice i pjevačice Pilar Andujar. Za ovu umjetnicu Ne York Times je pisao kako spaja tradiciju sa modernim flamenko izrazom, a u Sarajevo stiže s dvojicom umjetnika na gitari i udaraljkama.

 

Nezaobilazni gosti festivala su Bitef Dance Company , koji nam ove godine dolaze s predstavom za djecu i mlade Carevo novo odelo. Koreografkinja Dijana Volarev se bavi današnjicom i onim kako danas mladi vide sebe. Predstava je na programu 23. septembra.

 

Isti dan u popodnevnim satima, u Narodnom pozorištu Sarajevo će akademska kiparka Elma Alić-Šobot otvoriti svoju samostalnu izložbu pod nazivom Umjetnost Homo Ludensa.

 

Na kraju Balet Festa, u srijedu 25. septembra, na programu je prava poslastica.

 

Jedan od najpoznatijih baleta iz ovog dijela Evrope, Balet SNG Ljubljana dolazi nam sa hit predstavom – Doktor Živago. Na Muziku Šostakovića, ovu predstavu osmislili su češki umjetnici Jiri i Oto Bubeniček, a izvodi je mnogobrojni slovenski baletni ansambl sa solistima.

 

Baletni profesionalci iz cijele regije okupit će se na Balet Festu i povodom međunarodne konferencije. Ove godine struka će razgovarati o historiji baleta u regiji kroz prizmu Giselle – jedne od najznačajnijih ikona ove umjetnosti.

 

Ulaznice za Balet Fest u prodaji su na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo koje je i ove godine partner festivala i prostor u kojem će se održati sve predstave.

 

Cijeli program festivala možete pogledati OVDJE