Ovogodišnji MESS će ugostiti 400 umjetnika, a publika će gledati 21 predstavu iz 12 zemalja

Predstavom iz Mađarske “Imitacija Života” bit će otvoren ovogodišnji, 59. po redu Internacionalni teatarski festival MESS, a režiser predstave Kornel Mundruczo bit će prisutan u Sarajevu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Festivala Nihad Kreševljaković.

 

Kako je kazao Kreševljaković, radi se o velikom teatarskom i filmskom reditelju koji je poznat publici MESS-a, ali i Sarajevo film festivala.

 

“Radi se o jednoj zaista spektakularnoj predstavi koja će biti postavljena u Narodnom pozorištu”, poručio je.

 

Organizatori najavljuju da će MESS ove godine, u periodu od 28. septembra do 4. oktobra, ugostiti oko 400 umjetnika, a publika će ukupno moći vidjeti 21 predstavu iz 12 zemalja. Osim u Sarajevu, predstave će biti izvođene u Tuzli i Zenici.

 

Kreševljaković je istaknuo da će nakon dugo vremena na festivalu biti jedna predstava iz Grčke, “Čist grad”, iz Belgije dolazi predstava “Majmunski um”, iz Francuske “Razbijeni na komadiće”, za koju kaže da je “veoma zanimljiva predstava o pogubnosti destrukcije”. Na MESS dolazi i prošlogodišnji pobjednik, italijanski CollettivO CineticO s predstavom “Deset mini baleta”, kao i zanimljive predstave iz regiona – piše FENA.

 

Ove godine u ime BiH bit će dvije predstave za koje Kreševljaković ističe da nisu samo najznačajnije nastale u BiH posljednjih desetak i više godina, već su sigurno među najznačajnijijm predstavama nastalim u tom periodu u regionu: “Sjećaš li se Dolly Bell” Kamernog teatra i “Kavkaski krug kredom” nastaloj u koprodukciji MESS-a s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Osim glavnog programa, ove godine bit će organiziran i prateći program: tzv. Mali MESS, zatim razgovori, forumi, promocije knjiga…