Novi rekordi: Za osam mjeseci u Kantonu Sarajevo više turista nego stanovnika

Najnoviji podaci o dolascima i noćenjima turista potvrđuju da je Kanton Sarajevo doživio još jedan rekordan mjesec, kao i rekordan period. Statistika potvrđuje da smo postali hit destinacija tokom ljetnih mjeseci, jer je zabilježen najveći broj gostiju i noćenja ikad, a za proteklih osam mjeseci ostvareno je preko milion noćenja.

 

Bogata ponuda događanja, historijske i prirodne znamenitosti, bogata kulturna tradicija, kao i napori Turističke zajednice Kantona Sarajevo koji su uloženi u promoviranje destinacije, očito daju rezultate.

 

Broj od 91.081 turista, s rastom od 17,4%, kao i broj ostvarenih noćenja od 221.060, s rastom od 23,9% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pozicionirali su august 2019. u mjesec u kome je zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja u poslijeratnom periodu.

 

 

Također, za osam mjeseci ugostili smo 449.987 turista, uz rast od 15,4%, a to je više nego što Kanton Sarajevo ima stanovnika, a s krajem augusta je ostvareno i milion noćenja u ovoj godini. Za osam mjeseci evidentirano je 1.007.263 noćenja, uz rast od 19,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Usporedbe radi, u 2018. godini milion noćenja ostvaren je u oktobru.

 

Najviše posjeta tokom augusta zabilježili smo iz Saudijske Arabije, U.A.E., Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske, Njemačke, SAD i Kuvajta, dok je za osam mjeseci najviše kineskih turista posjetilo Kanton Sarajevo, ukupno 42.084.  Prikupljeno je 344.153,77 KM boravišne takse.

 

– Uskoro počinjemo i s pripremama za regionalnu promociju zimske sezone i novogodišnjih dešavanja u Sarajevu, a pružit ćemo i podršku projektima koji će obogatiti ponudu u zimskom periodu – poručio je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo i dodao da je u završnoj fazi i mobilna aplikacija Visit Sarajevo, koja će biti besplatna i raditi će i na offline varijanti. Aplikacija će na jednom mjestu objediniti sva dešavanja u gradu, kao i preporuke šta je to što treba obići u Sarajevu.