Internacionalni Festival Turističkog Filma BiH od 27.-28. septembra 2019.

Uoči svjetskog dana turizma 27.09.2019.g. po prvi puta u BiH se organizira Internacionalni Festival Turističkog Filma BiH 2019. Uz malu pomoć i dugogodišnje iskustvo susjednih i regionalnih zemalja od ove godine i Bosna i Hercegovina postaje dio svjetskog elitnog društa u svijetu Turističkog filma.
Turistički film se prezentira kao novi turistički trend koji utiče na porast posjeta unutar određenoga mjesta. Pridonosi povećanju broja turista u određenim destinacijama i to neizravno kroz promotivne aktivnosti destinacijskih menadžment organizacija. Regionano je već duži niz godina prepoznat u susjednim državama i podržan od svih značajnijih državnih institucija.
IFTF nagrađuje filmove i audiovizualne produkcije koje promovišu turizam u sljedećim aspektima:
-turističko odredište (grad, regija ili država);
-pustolovni turizam;
-ekstremni sportovi;
-sportski turizam (skijanje, planinarenje, biciklizam…);
-hoteli i odmarališta; ljudi, kultura i tradicija;
-vjerski turizam;
-ruralni turizam;
-aktuelna događanja, sajmovi i kongresi.
IFTF okuplja vodeće stručnjake iz sektora turizma, filma, medija, komunikacije, marketinga, oglašavanja i spaja ih sa kreativnim ljudima iz audiovizualne produkcije i agencijama koje promovišu turističke atrakcije i predstavljaju ih na autentičan i inovativan način.
Održavanje Internacionalnog Festivala Turističkog Filma pomaže brendiranju zemlje, odnosno potiče stvaranje prepoznatljivih elemenata te ističe atraktivnost destinacija, prirodnih ljepota, gastronomske ponude u BiH. Filmski turizam odnedavno se prezentira kao novi turistički trend koji utiče na porast posjeta unutar određenoga mjesta.
Cilj Internacionalnog Festivala Turističkog Filma jeste otkrivanje novih dimenzija turizma i prezentacije atraktivnih destinacija KS i BiH kroz upotrebu vizualnih medija.
Važnost turizma ogleda se prije svega u duhovnom obogaćenju čovjeka, širi horizonte i približava ljude. Turizam mijenja sliku ljudi i prostora, poboljšava kvalitetu života, ubrzava razvoj. Osim općih civilizacijskih vrijednosti, turizam sve više postaje vodeća grana razvoja drustva. U mnogim zemljama svijeta ta je pozicija već dugo na snazi. Turizam širi tržište, čineći ga vrlo moćnim i uticajnim ekonomskim faktorom.
Festivalski turizam u BiH danas je bitan ekonomsko-turistički pokretač, a Festivali su ambasadori jedne nove moderne BiH na čijim se kulturnim platformama sudaraju različite kulture i ponašanja posjetitelja koji kreiraju jedinstvenu atmosferu i doživljaj ostavljajući neizbrisiv trag na lokalnu zajednicu i kulturu.
Festivalski organizatori osim nastupa izvođača koriste historijske, sportske, gastronomske, lokalne i kulturne elemente destinacije kako bi stvorili univerzalnu priču.Na taj način Festivali brendiraju destinacije. Lokalno stanovništvo postaje otvorenije prema novim idejama, a mnogi su se poslovi otvorili i razvili zahvaljujući festivalima.