Al Jazeera Balkan Dokumentarni Film Festival od 20-24. septembra 2019

AJB DOC Film Festival je međunarodni festival dokumentarnog filma koji će biti održan u Sarajevu od 20. do 24. septembra 2019.

Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom.

Cilj AJB DOC Film Festivala je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Festival se sastoji od takmičarske i netakmičarske selekcije filmova, kao i programa AJB Prikazuje koji će biti prikazani u Multiplexu Cinema City.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, bit će prikazano i šest filmova u okviru programa AJB Prikazuje koji će se uskoro naći i u programu naše televizije.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti „AJB DOC Main Award“, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu „AJB Program Award“. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za „Nagradu publike“.

Netakmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala „Last Minute Cinema“ predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmisanim evropskim i svjetskim festivalima.

Filmovi koji budu predstavljeni u programu AJB DOC Film Festivala mogu biti odabrani za potpisivanje akvizicijskog ugovora s Al Jazeerom Balkans i prikazivanje u programu ove televizijske kuće.

U vrijeme održavanja festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će organizovan i višednevni trening za mlade autore, nezavisne produkcije i studente iz regije, a vodit će ga iskusni predavači i filmski radnici koji su saradnici Institutea. Cilj treninga je unapređenje vještina polaznika, njihovo umrežavanje i podsticanje na saradnju na projektima koji mogu biti zanimljivi  Al Jazeera Media Networku, kao i drugim TV-kućama.

Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte. Zainteresovani filmski radnici, koji nisu dijelom zvanične selekcije Festivala, imat će priliku akreditovati se za praćenje svih programskih i popratnih sadržaja, te se upoznati s autorima, producentima i drugim profesionalcima iz branše koji im mogu pomoći u razvoju i realizaciji projekata na kojima rade.