Visit Sarajevo i Sarajevo Film Festival uspješno nastavljaju saradnju

Danas je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine predstavljena saradnja Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo i Sarajevo Film Festivala.

 

Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, izjavio je kako je ovo treća godina saradnje SFF-a i Turističke zajednice KS. Dodao je kako su ove godine unaprijedili saradnju u svakom smislu, od finansijske podrške do mnogih tehničkih stvari.

 

– Ono što smo uradili, za razliku od prethodnih godina, napravili smo regionalnu promociju koja je bila u Zagrebu i Beogradu i pokazala odlične efekte i veliko poštovanje tih gradova kada je u pitanju SFF – rekao je Muzur.

 

 

Dodao je kako, kada je u pitanju tehnička saradnja, ove godine Visit Sarajevo sa SFF-om dodjeljuje glavnu nagradu SFF-a ”Srce Sarajeva“.

 

– Ono što je posebno i veliki poklon Turističke zajednice Sarajevu i svima onima koji se nađu u Sarajevu na zatvaranju SFF-a jeste koncert DJ Solomuna, koji je sigurno jedna svjetska zvijezda i koji će sigurno biti još jedan od razloga za još veći broj turista u Sarajevu – rekao je Muzur i dodao kako su smještajni kapaciteti, posebno u centru i starom dijelu Sarajeva, popunjeni oko 90 posto. Nada se da će do SFF-a biti popunjeni i smještajni kapaciteti u drugim dijelovima grada.

 

Muzur je tokom programa u Botaničkom vrtu Zemaljskom muzeju poklonio vaučer u vrijednosti 100.000 KM, a u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH danas je predstavljen i program SFF-a, te saopćen sadržaj Open Aira, najpopularnijeg programa SFF-a.

 

 

Ovogodišnje izdanje Festivala, prema najavama organizatora i partnera privući će poznate režisere i filmske zvijezde iz regije, Evrope i svijeta. U okviru programa Open Air bit će prikazani ”Sin” (17. august), “Jadnici” (Les Miserables, 18. august), ”Parazit” (Parasite, 19. august), ”Šavovi” (Stitches, 20. august), ”To mora biti raj“ (It must be Heaven, 21. august), ”Lijepo doba” (La Belle Epouqe, 22. august) i ”Bilo jednom… u Hollywoodu” (Once upon a time … in Hollywood, 23. august).

 

Mirsad Purivatra, direktor Festivala tom prilikom je kazao kako ovogodišnji program Open Aira nudi pregled najboljeg što je viđeno u proteklih godinu dana.

 

– Program je, uglavnom baziran na kombinaciji različitih žanrova. Imamo komedije, crne komedije, dobru akciju, jake priče vezane za različite društvene teme. Raduje nas i da imamo dva filma iz regije. Film ‘Sin’ Ines Tanović otvara festival i bit će prikazan na Open Airu, drugi film iz regije je veliki, hvaljeni film koji dolazi iz Srbije, ‘Šavovi’ u kojem Snežana Bogdanović ima fantastičnu ulogu i tu ćemo imati veliku ekipu. Ostale filmove smo izabrali na posljednjem Canneskom festivalu i napravili smo presjek najboljih filmova s festivala – rekao je Purivatra, te je najavio i prikazivanje pobjednika festivala u Cannesu, korejskog filma “Parazit“, koji je jednoglasno proglašen najboljim filmom.

 

 

Purivatra je kazao kako podaci govori da je ovo najveći festival do sada, 270 filmova iz 56 zemalja u 18 sekcija, a u takmičarskom dijelu programa bit će prikazani brojni filmovi iz BiH i regije.

 

– Ako bih izdvojio, nešto šta je za mene važno, to je da ove godine imamo možda i najjače goste koji dolaze iz polja režije. Imamo najbolje svjetske režisere koji nam dolaze i koji će osim prikazivanja svojih filmova, podijeliti svoje znanje i iskustvo sa mladima na Talents Sarajevo – rekao je Purivatra i najavio oskarovce Alejandra Inarritua i Pawela Pawlikowskog, kao i Elia Suleiman i mnogi drugi.

 

Purivatra je Muzuru poklonio majicu s motom “Sarajevo, ljubavi moja“, koji je ujedno moto SFF-a.

 

Povodom obilježavanja 25. rođendana SFF-a bit će svečano predstavljen i novi crveni tepih inspirisan motivima bosanskog ćilima. Online prodaja ulaznica počinje 3. augusta 2019. godine u 12:00 sati, a prodaja u Box Officeu 9. augusta u 10 sati.