U subotu skokovi na Bentbaši – Najbolji skakači ponovo u Sarajevu

Osim obilaska prirodnih ljepota i raznih turističkih atrakcija, stanovnici BiH, ali i turisti, često uživaju i u adrenalinskim sportovima poput skokova u vodu. Oni koji nemaju hrabrosti probati, rado gledaju profesionalce kako to rade, a u tome će uživati već u subotu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine!

 

U organizaciji Udruženja za promociju sporta i turizma „SporTur“ iz Sarajeva, po peti put bit će održano takmičenje u skokovima u vodu „BENTBAŠA CLIFF DIVING 2019” s početkom u 14 sati.

 

Bentbaša je dio Sarajeva, uz tok Miljacke, koji je dobio naziv po brani ili bentu. Dugo je bilo i najpoznatije, sarajevsko kupalište. Danas se na ovom mjestu nalaze bazen i brana. Posljednjih godina se na Bentbaši organizuje i takmičenje u visinskim skokovima u vodu, što okupi veliki broj Sarajlija i turista.

 

 

Ove godine bit će održani visinski – figurativni skokovi u vodu po pravilima sličnim kao i za Svjetski kup (Cliff Diving World Series) u visinskim skokovima u vodu, kao i po pravilima takmičenja u tradicionalnim skokovima u vodu. Tako će platforma s koje skakači izvode svoj skok biti postavljena na veću visinu nego što je to bilo ranijih godina.

 

Ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u sve značajniji sportsko-turistički događaj, a osim mnogih drugih takmičara svoj dolazak su potvrdili i trostruka prvakinja Red Bull Cliff Diving, osvajačica zlatne medalje sa nedavno održanog svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i trenutno vodeća u ukupnom poredtku za 2019.godinu Rhiannan Iffland iz Australije, te svjetski prvak Red Bull Cliff Diving 2017.godine, osvajač bronzane medalje sa svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji, pobjednik prvog takmičenja Red Bull Cliff Diving u Mostaru i trenutno drugoplasirani u ukupnom poredtku, Meksikanac Jonathan Paredes.

 

– Kao najavljeno iznenađenje, svoje umijeće u izvođenju skokova u vodu publici na Bentbaši, Rhiannan i Jonathan predstavit će u revijalnom dijelu programa. Na taj način oni će dati svoj doprinos cjelokupnom eventu i ujedno najaviti Red Bull Cliff Diving takmičenje u Mostaru. Sigurni smo da će slika s Bentbaše obići svijet, te da ćemo uživati u izvedbi skokova – izjavio je organizator Dino Bajrić.