Šta posjetiti na Ilidži?

Septembar samo što nije stigao, a s njegovim dolaskom se polako bliži i jesen. No, ostalo je još sunčanih dana i ako planirate posjetu Sarajevu, iskoristite ih na pravi način! Nakon što obiđete atrakcije i znamenitosti u centru grada, jedan dan obavezno odvojite da posjetite Ilidžu i obiđete sve ljepote koje ovaj dio Sarajeva nudi.

 

Uživat ćete u vožnji fijakerom kroz tri i po kilometra dugu stoljetnu aleju platana i kestenova, koja vodi do čarobnog spomenika prirode Vrela Bosne. Velika aleja s ukupno 726 stabala, idealna je za šetnju, trčanje, vožnju biciklom i rolama. Sarajlije su u staro doba ovdje gradile svoje ljetnikovce, a neki od njih su sačuvani i danas preuređeni u divne vile.

 

 

AMBIJENT UZ ŽUBOR RIJEKE BOSNE

 

S vazduhom koji krijepi tijelo, klimom koja očarava i zelenilom koje odmara dušu, Vrelo Bosne slovi za jedan od najljepših dijelova Sarajeva. U to ćete se najbolje uvjeriti po dolasku u ovaj prekrasni ambijent uz žubor rijeke Bosne. Prisustvo vode, bujna vegetacija, svjež povjetarac s planine Igman, doživljaj je koji pruža nezaboravan ugođaj. Na ovom prostoru ćete se uvjeriti koliko je priroda zaista neskromna i savršena. Osim u toj čaroliji prirode, turisti ovdje uživaju u hranjenu labudova koji upotpunjuju doživljaj ovog područja.

 

 

RIMSKI MOST

 

Nedaleko od sarajevskog naselja Ilidža, ne propustite posjetiti i fotografisati Rimski most, jedan je od ljepših sačuvanih mostova u bh. prijestolnici Sarajevu i njegovoj okolini. Iako nosi naziv Rimski most, njega nisu sagradili Rimljani, vjeruje se da su most podigle Osmanlije negdje u 16. vijeku na ostacima rimskih građevina.

 

Od svog podizanja, ova kamena ćuprija je preživjela nekoliko manjih oštećenja i više puta je restaurirana, no i danas se čvrsto nadvija nad rijekom Bosnom na putu ka Blažuju i priča priču o jednom davno prošlom vremenu. Ovdje ćete vidjeti bicikliste, šetače, građane i turiste koji u prirodnom hladu uživaju uz šum rijeke, ali i mladence koji poziraju na mostu i stvaraju uspomene za cijeli život.

 

TUNEL SPASA

 

Kada ste se već našli u ovom dijelu Sarajeva, obavezno posjetite Tunel spasa – sarajevski ratni tunel koji je napravljen tokom opsade Sarajeva 1993. godine. Tunel je povezivao Dobrinju i Butmir, i bio je najstrožija tajna Sarajeva jer su kroz tunel stizali oružje, hrana i brojne druge potrepštine… Nakon završetka rata i okončanja opsade grada, porodična kuća koja je služila kao ulaz u tunel je pretvorena u muzej. Muzej sadrži različite eksponate kao što su ratne fotografije, dijelovi vojne opreme i naoružanja, zastave, vojne uniforme i slično. Posjetitelji muzeja i dalje mogu proći dionicom tunela u dužini od oko 20 metara.

 

 

RELAKSACIJA NA TERMALNOJ RIVIJERI

 

Nakon što ste saznali sve što vas je zanimalo o Tunelu spasa, ratu i opsadi Sarajeva, vrijeme je za relaksaciju i odmor od teških tema i sjećanja koja će vam posjeta tunelu probuditi. Lijepo vrijeme i ugodne temperature u septembru idealne su za bijeg od gradske gužve u vodeni svijet Termalne rivijere na Ilidži.

 

 

Na površini od 15 hektara, Termalna rivijera Ilidža nudi prijatno opuštanje i aktivan odmor na unutrašnjim i vanjskim bazenima s brojnim atraktivnim vodenim i animacijskim programima, te privlačnu prateću ponudu. Ako vas posluži lijepo vrijeme, vanjski bazen s valovima donijet će vam dašak mora, dok bazen s toboganima svim ljubiteljima adrenalina pruža izvrsnu zabavu. Ako, ipak, vrijeme ne bude na vašoj strani, ne brinite! Zabava se nastavlja na zatvorenim bazenima s raznim vodenim atrakcijama poput divlje rijeke, masažnih vodopada i masažnih ležaljki.