Sarajevo obara sve rekorde u broju dolazaka i noćenja turista

Da je Sarajevo top turistička destinacija jasno je već kada izađete na ulicu, čujete mnogobrojne jezike i vidite turiste iz svih krajeva svijeta koji ne kriju oduševljenje atrakcijama glavnog grada BiH.

 

Tome svjedoče i statistički podaci da je u julu 2019. godine zabilježeno rekordnih 83.805 dolazaka turista u Sarajevo i bilježi se rast od 16,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ukupan broj noćenja turista u julu ove godine iznosi rekordnih 202.235 i bilježi rast od 29,3% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

 

Juli 2019. je premašio rekord koji je, od kada se vodi statistika turističkih kretanja, oboren u augustu 2018. godine sa 77.562 dolazaka turista i 178.487 noćenja.

 

 

– Mnogo smo radili na promociji Sarajeva kao destinacije kulturnih dešavanja, festivala i dobrog provoda, te ćemo taj imidž nastaviti i dalje graditi. Drago nam je da su rezultati vidljivi i kroz statističke podatke koji obaraju sve rekorde. Ne možemo ni zamisliti kakva će tek posjećenost glavnog grada BiH biti za vrijeme jubilarnog Sarajevo Film Festivala. Radujemo se novim gostima i obećavamo da ćemo biti dobri domaćini, kao i do sada – poručio je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

 

Da će ovo biti godina koja obara sve rekorde u broju dolazaka i noćenja turista, dokazuju podaci da u periodu od janura do jula 2019. godine broj dolazaka turista iznosi 358.906 i bilježi rast od 15,7%, u odnosu na isti period prethodne godine. U periodu od januara do jula 2019. godine ukupan broj noćenja turista iznosi rekordnih 786.203 i bilježi rast od 30,2% u odnosu na isti period prethodne godine.

 

U spomenutom periodu, Sarajevo je posjetilo najviše gostiju iz Saudijske Arabije, UAE, Turske, Kine, SAD-a, Omana, Hrvatske, Njemačke, Kuvajta, Bahreina…, a najviše noćenja ostvarili su turisti iz Saudijske Arabije, UAE, Turske, Kine, Kuvajta, Omana, SAD-a, Njemačke, Hrvatske, Bahreina…