Osam dana do jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala – Festivalska atmosfera u glavnom gradu

Do otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala ostalo je još osam dana, a festivalska atmosfera u glavnom gradu BiH već je uveliko primjetna, ponajviše na trgu ispred Narodnog pozorišta, koje je centralno mjesto svih festivalskih događaja, gdje se radi na postavljanju scene koja će pratiti još jednu smotru filma.

 

Brojne zvijezde iz svijeta filma na 25. po redu SFF-u šetat će se novim crvenim tepihom umjesto klasičnog red carpeta. Riječ je o tradicionalnom bosanskom ćilimu na kojem su elementi s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

 

Festival će svečano otvoriti svjetska premijera filma “Sin“ bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Takmičarskom programu za igrani film. Tanović priznanje da ima tremu pred sarajevsku premijeru istakavši da joj je kao i cijeloj ekipi izuzetna čast što će film imati svjetsku premijeru na Sarajevo film festivalu.

 

“S nestrpljenjem se očekivala projekcija “Sina” među ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni u njegovu realizaciju tako da smo na prvi poziv direktora festivala prihvatili da se film prikaže na SFF-u”, ističe Tanović.

 

Govoreći o ovogodišnjem jubileju SFF-a, navodi da kad izgovori 25 onda shvata da je to zaista respektabilan broj koji ukazuje na već ozbiljan kontinuitet i studiozan rad koji stoji iza takvog festivala.

 

“To je izuzetno važno i za kinematografiju i za kulturu uopšte jer rastom festivala raste i prezentnost BiH autora na evropskoj i svjetskoj sceni”, ističe bh. rediteljica kojoj je pripala čast da ove godine otvori smotru filma u Sarajevu.

 

Ove godine za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 53 filma. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru.

 

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film u program je uvrstila devet filmova, a Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film selektirala je 16 filmova. U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova, dok je Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova – piše FENA.

 

Na 25. Sarajevo Film Festivalu od 16. do 23. augusta će biti prikazano ukupno 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja.

 

Online prodaja ulaznica počela je 3. augusta putem zvanične web stranice, a slobodna prodaja počinje 9. augusta u 10 sati u Box Officeu koji će biti smješten u BKC-u Sarajevo.