Mjesta u Sarajevu koja će djeca voljeti

Sarajevo je grad po mjeri svih – kako odraslih, tako i djece! Mališani u glavnom gradu BiH mogu uživati u brojnim lijepo uređenim javnim parkovima, igraonicama, pozorištima, kinima, bazenima… Izbor je šarolik, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga za mjesta u Sarajevu na kojima će najmlađi zasigurno uživati!

 

Park šuma prijateljstva

 

 

Djeca će nesumnjivo uživati u čarima prirode u sklopu divno uređenog “Parka šuma prijateljstva” koji se prostire na površini većoj od šest hektara, s uređenim stazama za šetnju i bicikliste, amfiteatarom, prostorom za fitnes, šadrvanima, hladnjacima, restoranom, konferencijskom salom, javnim česmama, suvenirnicom, vidikovcem, drvenim mostom, vještačkim jezerom, klupama za odmor i drugim brojnim sadržajima. Ono što je posebno važno spomenuti je lijepo osmišljeno dječije igralište u sklopu parka. Park se nalazi na Grodnju i udaljen je svega 5 km od centra grada.

 

Pozorište mladih Sarajevo

 

 

Pozorište mladih Sarajevo će djeci pružiti odmor od gaming industrije i pružiti pozorišno iskustvo koje će edukovati djecu, mlade i sve one koji su još željni avantura, igranja i relaksiranja! Ovdje će vaši mališani uživati u fenomenalnim predstavama poput „Zaljubljeni krokodil“, „Princeza na zrnu graška“, „Avanture Toma Sawyera“ i drugim.

 


Pionirska dolina

 

 

Pionirska dolina je omiljena vikend destinacija porodica s djecom. Prostire se na 8,5 hektara, gdje, pored zoološkog vrta, postoje i brojni drugi sadržaji. Mališani će se radovati vožnji malim vozićem, trampolini, autićima na struju, vrteški, autodromu i gumenom gradu.  Kada se umore, predah mogu pronaći u parkovima s ljuljačkama, klackalicama i toboganima.

 

Ovdje možete vidjeti oko 40 životinjskih vrsta iz različitih dijelova svijeta, a od toga nekoliko vrsta lama, valabi klokane, antilope, zebru, lava i lavicu, jelena, srnu, dikobraza, rakuna, koze, domaće kokoši, fazane, paunove, mrkog medvjeda, pitona, majmune, volove, labudove, patke, kornjaču, bou, kajmana, iguanu, vjevericu, alpake, mare, gvanaka. Otvorena je 365 dana u godini, a radno vrijeme je prilagođeno godišnjem dobu.

 


Park Safet Zajko

 

 

Centar za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” najveći je park u Sarajevu. Nalazi se u novom dijelu grada, u naselju Halilovići. Kompleks se prostire uz rijeku Miljacku, na 12 hektara površine s oko 600 stabala. U parku su fudbalski teren, atletska staza, biciklistička staza dužine 400 metara, teren za odbojku na pijesku, košarkaški teren, svlačionice, sprave za fitnes na otvorenom, teniska igrališta, tereni za stoni tenis, te alpinistički trening park s umjetnim stijenama za penjanje. U parku je i veliki broj dječijih igrališta, pješačke staze i 50 klupa za sjedenje.

 

Pored sportskih terena, prirodnih ljepota i dječijih parkova, posjetiocima su na raspolaganju i dva ugostiteljska objekta, gdje se mogu osvježiti. Također, mališanima je na raspolaganju i vozić. U centralnom dijelu su fontana, šadrvan i ljetna pozornica. Centar “Safet Zajko” svojim ambijentom i sadržajima privlači veliki broj posjetitelja, a posebno porodica s djecom. Otvoren je svaki dan od 8 do 23 sata, a većina sadržaja je besplatna.

 

Trebević

 

 

Prava atrakcija za mališane bit će vožnja žičarom do Trebevića, a kada stignete na ovu olimpijsku planinu, dočekat će vas bogat izbor ugostiteljskih objekata koji su posebnu pažnju posvetili sadržajima za najmlađe. Djeca će uživati u brojnim sadržajima poput adrenalin parkova, zabavnog parka s alpine roller coasterom, stijenama za penjanje, igralištima, a uz sve to velika prednost je boravak u čarobnoj prirodi olimpijeske planine Trebević.

 

Termalna rivijera Ilidža

 

 

Posjeta Termalnoj rivijeri Ilidža će biti jako zanimljiva za mališane koji vole kupanje. Na površini od 15 hektara, Termalna rivijera Ilidža svojim posjetiteljima nudi prijatno opuštanje i aktivan odmor na unutrašnjim i vanjskim bazenima a brojnim atraktivnim vodenim i animacijskim programima. Za djecu su napravljeni posebni bazeni, kako bi najmlađi kupači uživali maksimalno i sigurno! Termalna rivijera Ilidža i njeni zatvoreni bazeni rade 365 dana u godini, dok otvoreni bazeni rade tokom ljetne sezone.

 

Cinema City Multiplex Kino

 

 

Bogatu ponudu filmova za djecu tokom cijele sedmice možete pronaći u Cinema City Multiplex Kinu u Sarajevu, koje također nudi i mogućnost organizovanja dječijih zabava. Vikendom su na kino programu matineje na kojima se prikazuju filmove za djecu, ali i cijelu porodicu, s početkom u 11.00 sati.

 

Ostali sadržaji

 

 

 

Djeci su također na raspolaganju i brojna igrališta smještena u kvartovskim parkovima širom cijelog grada, a tu je i nezaobilazno Vilsonovo šetalište, gdje mališani mogu voziti role i bicikla. Važno je spomenuti i da u sklopu nekoliko sarajevskih restorana imaju igraonice za djecu, dok se igraonice nalaze i u svim većim shopping centrima.