U Sarajevu počeo 6. WARM festival – Izložbe, filmske projekcije i tematske konferencije

Sarajevo će od 10. do 13. jula biti domaćin WARM festivala. Šestu godinu zaredom će se okupiti reporteri koji su izvještavali iz ratnih područja, fotografi, umjetnici, aktivisti i istraživači koji se kroz posao svakodnevno bave savremenim konfliktima.

 

– Ove godine na WARM festivalu uveli smo novi program – prvu regionalnu akademiju za mlade novinare, istraživače i umjetnike iz regiona Zapadnog Balkana i svijeta, kako bi zajedno učili i diskutovali o inovativnim pristupima izgradnji mira, postkonfliktnoj rekonstrukciji i prevenciji sukoba – rekao je Remy Ourdan, osnivač WARM fondacije.

 

WARM Festival ove godine u svom programu ima poseban dan posvećen Bosni i Hercegovini kroz komemoraciju i sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

 

– Kroz posebno partnerstvo sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale, 11. jula, organizujemo set diskusija, terenskih posjeta, posjeta arhivima MKSJ-a, te regionalnu premijeru dokumentarnog filma Genocid u Srebrenici: Nema mjesta poricanju – dodala je Velma Šarić iz WARM fondacije.

 

 

U sklopu WARM festivala, od 10. do 19. jula će na Akademiji scenskih umjetnosti biti postavljena izložba “Through the Looking Glass – First 25 year” Damira Šagolja, istaknutog bh. fotografa i dobitnika Pulicerove nagrade. U saradnji sa SFF- om realizuje se i Bosanski dan, a kako bi se skrenula pažnja na značaj obilježavanja 11. jula, bit će prikazan i film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića.

 

WARM festival u Sarajevu na jednom mjestu okuplja ratne izvještače, fotografe, akademike, mlade ljude, umjetnike, kako bi kroz jednu jedinstvenu platformu govorili o konfliktima i ratovima u cijelom svijetu.

 

Organizator festivala je WARM, međunarodna fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te izgradnji memorije. Fondacija je posvećena i promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

 

Program 6. WARM festivala možete pogledati OVDJE